foszereplok.pngA hétvégén osztják a filmvilág legnagyobb figyelemmel kísért díjait. Az Amerikai Filmakadémia elismerése sosem megy el a kimagasló európai alkotások vagy alakítások mellett – idén sincs ez másképp. Sőt, idén kiváltképp nagy figyelem övezi az Oscart itthonról is, hiszen Nemes Jeles László Saul fia című filmje a legjobb idegen nyelvű filmért járó díjra esélyes – 28 évvel az utoljára a legjobb öt közé bekerült Hanussen után. Sőt, a Cannes-i nagydíj és a Golden Globe után a legesélyesebbnek tartja a szakma – van tehát miért figyelni és szorítani. A Saul fia legnagyobb "ellenfele" az Oscarért az idén az Európai Parlament Lux-díjával is kitüntetett Mustang című film lehet, amelyet szintén számos díjjal ismert el a szakma.

saul.pngAhogy sokan megírták, idén hosszú ideje először a szakmai zsűri és a kritikusok véleménye találkozott a közönségével, így számos közönségkedvenc alkotás szerepel a jelöltek között. A legtöbb díjra a Leonardo DiCapriónak ötödik Oscar-jelölést hozó Innáritu-filmnek, A Visszatérőnek van esélye (12 kategóriában); 10 díjra jelölték a Mad Max – A harag útja című sci-fit; a többek között Magyarországon is forgatott, Matt Damon főszereplésével készült Mentőexpedíció készítői pedig hét kategóriában izgulhatnak. A legfontosabb díjakra sokan esélyesnek tartják még a 2008-as nemzetközi pénzügyi válság történéseit feldolgozó A nagy dobást, olyan sztárokkal mint Ryan Gosling vagy Brad Pitt. További favoritnak számít a katolikus egyház pedofil ügyeit felgöngyölítő oknyomozó újságírók történetét bemutató Spotlight – Egy nyomozás részletei című film.

brooklyn.pngEzek mellett több európai ország együttműködésével (és uniós támogatással) készülő film is esélyes több kategóriában. Ilyen a hat jelölést kapó, brit-amerikai koprodukcióban készült Carol. A romantikus dráma a legjobb adaptált forgatókönyv (, legjobb női főszereplő, legjobb női mellékszereplő, legjobb operatőr, legjobb jelmeztervezés (a brit Sandy Powell) és legjobb eredeti filmzene kategóriákban szerzett jelölést. Az ír lány New York-i történetét bemutató Brooklyn ír-angol-kanadai koprodukcióban készült, és három kategóriában pályázik a szoborra: az ír rendező John Crowley a legjobb film, a legjobb adaptált forgatókönyv (Nick Hornby, UK) és a legjobb női főszereplő (Saoirse Ronan US-IE) kategóriákban száll versenybe. Szintén találunk ír jelöltet a legjobb rendezők között: Lenny Abramsont A szoba című dráma rendezéséért, emellett a film esélyes a legjobb filmnek járó díjra is.

foszereplok.png
A színészek között is számos európait találunk: a férfi főszereplők között a jelölését tavaly Stephen Hawking megformálásáért már díjra váltó brit Eddie Redmayne-t idén a brit-amerikai koprodukcióban készülő A dán lány miatt jelölték, amely az első nemváltoztató műtéten átesett férfi történetét meséli el. Nagy konkurenciája a kategóriában a német-ír Michael Fassbender, akit a Steve Jobs címszerepéért neveztek. (Ebben a kategóriában jelölték A visszatérőért Leonardo DiCapriót, aki a nézők szerint a filmben kiállt szenvedései miatt most már biztos megérdemli a díjat – kérdés, hogy ez elegendő-e a Filmakadémiának.) A férfi mellékszereplők három britet is találunk: Tom Hardyt A visszatérőben, Mark Rylance-et a Kémek hídjában látott alakításáért jelölték, míg Christian Bale-t A nagy dobásban nyújtott alakításáért. (A britek ellenfele Mark Ruffalo mellett a kategóriában Sylvester Stallone lesz.) A hölgyek között Charlotte Rampling brit színésznő a korábban az Európa Pontban is játszott 45 év című film főszerepéért lett jelölt, a mindössze 21 éves ír-amerikai Saoirse Ronan pedig a Brooklynért. Mellékszerepért a brit Kate Winsletet jelölték a Steve Jobs című filmben, valamint a szintén nálunk is bemutatott Ex Machina főszereplőjét, a svéd Alicia Vikandert A dán lányban nyújtott alakításáért.

mellekszereplok.png

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában a Saul fia mellett két európai alkotást jelöltek még idén Oscarra. A magyar film legnagyobb ellenfele a kritikusok szerint az Európai Parlament Lux-díját is kiérdemlő Mustang lehet, Deniz Gamze Ergüven franciáknak jelölést hozó, francia-német-török koprodukcióban készülő filmje öt lánytestvér megpróbáltatásairól. A másik európai alkotás Tobias Lindholm dán rendező Egy háború című filmje dán katonák afganisztáni lelki és fizikai küzdelmeiről.

mustang.jpg

amy.pngTovábbi kategóriák közül a legjobb dokumentumfilmért járó Oscarra jelölték  A csend képe dán-finn-indonéz filmet, amely az 1965-66-os indonéz tömegmészárlások történetét mutatja be különleges eszközökkel, valamint az Amy – Az Amy Winehouse-sztory című brit alkotást, amely a fiatalon elhunyt, különleges hangú énekesnő tragikus életét dolgozta fel. A film kategóriájában a BAFTA-t és az Európai Filmdíjat már megkapta. A rövid dokumentumfilmek között is van több európai vonatkozású, ezek közül érdemes kiemelni a brit Adam Benzine által jegyzett Claude Lanzmann: Spectres of Soah-t, amely Lanzmann 12 év alatt elkészített, több mint kilencórás, 1985-ös Soah című dokumentumfilmjének készítését dolgozza fel. A Soah a maga idejében teljesen újszerűen ábrázolta a náci haláltáborokat – ilyen szempontból gyakran hozzák párhuzamba a Saul fiával.

100eves.pngA Nagy szépségért minden létező díjat besöprő Paolo Sorrentino Ifjúság című drámája a legjobb eredeti dal, a Mark Burton és Richard Starzack rendezte angol-francia Shaun, a bárány a legjobb animációs film kategória nyertese lehet. Az amerikai-brit együttműködésben készített Ex Machina brit stábja a legjobb vizuális effektek, Alex Garland pedig a legjobb eredeti forgatókönyv díját is megnyerheti. A hatalmas sikerű svéd regényből készült, Felix Herngren jegyezte A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című film alkotói (Eva Von Bahr és Love Larson) a legjobb smink és frizura díját hozhatják el. Ez a jelölés magyar vonatkozással is bír, ugyanis a részben Magyarországon forgatott film forgatásán Rácz Erzsébet fodrászként, Kozma Éva pedig sminkesként dolgozott. Hasonló magyar vonatkozást találunk még a részben az etyeki stúdióban forgatott Mentőexpedíciónál, amelynek díszletét is Oscarra jelöltek (konkrétan Arthur Max és Celia Bobak munkáját), ebben pedig oroszlánrésze volt a magyar Horváth Zoltán berendezőnek.

Természetesen ez a lista nem teljes, számos európai szálat lehetne még felfedni az idei Oscar-gálán is – de az biztos, hogy lesz kinek drukkolni a vasárnapról hétfőre virradó éjszakán. Szorítunk a Saul fiának és a többi kimagasló európai alkotásnak! (Infografika nagyobb méretben itt.)

oscar_infografika2.png

A képek forrása: Oscars.org

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr438412376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása