dora_mautner_k.pngMautner Zsófi gasztrobloggerrel, a Mary Popkidssel, egy különc, magyarmentő holland admirálissal, mobilitási és mezőgazdasági uniós lehetőségek bemutatásával és a Snétberger tehetséggondozó program egy személyes doku-történetével is találkozhattok nálunk februárban – ebben a hónapban is lesz miért ellátogatni hozzánk.

Európában a fiatalok gyakran nincsenek tisztában jogaikkal és kötelezettségeikkel, emellett természetesnek vesznek olyan jogokat, amelyeket az Európai Uniónak köszönhetünk: a mozgás szabadságát vagy a külföldi tapasztalatszerzési lehetőségeket. Ezekről a programokról még aránylag sok szó esik, azonban vannak olyan hatalmas jelentőségű uniós fejlesztések, amelyek nincsenek reflektorfényben. Ilyenek a Magyarországra érkező agrártámogatások, amelyek a hazai fejlesztések mellett segítenek a termelőknek bekapcsolódni az európai agrár-vérkeringésbe, legyen szó kézműves termékek exportjáról, üzemfejlesztésről vagy a legfrissebb kutatási eredmények beszerzéséről. Havi programunkban ezen uniós lehetőségek is fókuszba kerülnek.

A hónap első programján, 9-én két nagy pályamódosító – Mautner Zsófi gasztroblogger és Dóra Melinda Tünde kertész – mesél a hazánkban és Európában is ismerős jelenségekről a gasztroforradalomtól a kézműves és primőr finomságokon át az uniós piac és támogatások nyújtotta lehetőségekig. Természetesen beszélnek majd pályaelhagyásuk történetéről is – arról, hogy mi csábította Zsófit a brüsszeli diplomatalétből haza, vagy éppen a tűzhely mellé, és mi kellett ahhoz, hogy Tünde újságíró karrierjét és főszerkesztői pozícióját hátrahagyva mára a legfelkapottabb budapesti éttermeknek szállítson kiemelkedő minőségű, általa termelt zöldségeket.

Februári filmklubunkban, 12-én Hollandia kerül a fókuszba, amikor a legendás hírű holland tengernagy, Michiel de Ruyter életéről szóló filmet mutatjuk be. A tengernagy 1676-ban Nápolyban 26 gályarabságra ítélt magyar református prédikátort szabadított ki a spanyol fogságból. A vetítésen vendégünk lesz Frits de Ruyter de Wildt, az admirális leszármazottja, aki előadást tart De Ruyter innovatív szemléletéről és a holland aranykorban betöltött nemzetközi szerepéről.

mp_k.jpg

Február 18-án 5 órától a fiatalok uniós lehetőségeiről beszélgetünk vendégeinkkel az Erasmus+-ról, az EVS-ről és egyéb mobilitási programokról az Erasmus+ Ifjúsági Programiroda együttműködésével. Fontos, hogy a fiatalok ismerjék az uniós mobilitási lehetőségeket, amelyek nemcsak élmény- és tapasztalatszerzésre ideálisak, de elősegítik a munkaerőpiaci elhelyezkedésüket is. Az est második felében pedig a magát a future pop kategóriába soroló Mary Popkids fellépése következik. A soul-, funky- és elektronikus elemeket vegyítő zenekar első nagylemeze nemrég jelent meg, fellépési naptáruk az idei évre már szinte teljesen betelt, alig lesz fesztivál nyáron, ahol ne találkozhatnátok velük.

A hónap végén, 23-án még egy nagyszerű filmmel várunk benneteket. Lumière filmklubunkban a valós eseményeket feldolgozó 2015-ös magyar dokumentumfilmet, a Tititát vetítjük. A két és fél évet felölelő történet főszereplője Kuru Anti, egy fiatal roma zenész, aki részt vehet a Snétberger Ferenc Zenei Tehetség Központ programjában. A program lehetőséget jelent számára, hogy kitörjön a mélyszegénységből és tehetsége révén komoly sikereket érjen el, de a gyakorlatban társainál jóval nagyobb kihívásokkal szembesül. Ő nem több generációs zenészcsaládból érkezik, teljesen képzetlen, nem ismeri a kottát sem, nincs rendszeres gyakorláshoz és a tanuláshoz szokva, és még mobiltelefonja sincsen. A dokumentumdráma a társadalmi kiszolgáltatottság, az ösztönös tehetség és az elemi küzdés történetét meséli el. A vetítésen vendégünk a film Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezője, Almási Tamás.

273242_1428710194_1049.jpg

Az Európa Pont februári programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr78341246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása