ep_20160113.jpg

Adele, Katie Melua, Lykke Li, Mø, John Newman… Ivan and the Parazol, Middlemist Red, Ocho Macho, Budapest Bár? Ma adják át az EU legrangosabb könnyűzenei díját, a nemzetközi sikerekre törő, feltörekvő zenekarok elismerését, a European Border Breakers Awardst. A díjjal a felsorolt előadók első felét már kitüntették – a második csapaton viszont most Európa szeme, hogy mit tudnak: ezek a magyar együttesek lehetőséget kaptak, hogy fellépjenek a díjátadóhoz kapcsolódó, most zajló többnapos zenei fesztiválon Groningenben.

Ez az az európai fesztivál, ahol olyan európai előadókat vagy együtteseket díjaznak, amelyeknek a közelmúltban sikerült hazájukon kívül is sikereket elérniük első nemzetközi albumukkal. A nyerteseket egy zenepiaci elemző cég választja ki az eladott albumok száma, a rádiójátszások gyakorisága, valamint az Európai Műsorszóró Unióhoz (EBU) tartozó rádióállomások és az európai tehetségcsere-programban (ETEP) részt vevő fesztiválok szavazatai alapján. A tíz díjazott nevét minden év őszén ismertetik, akik a következő év januárjában (idén 13-án este) vehetik át díjaikat Groningenben, a Eurosonic Noorderslag fesztiválon. Magyarországról eddig egyetlen csapat nyerte el ezt a díjat, 2006-ban a Heaven Street Seven Get Out And Walk! című albumával.

Az idei fesztiválon külön figyelmet kapnak a kelet-közép-európai produkciók, ennek is köszönhető, hogy idén ilyen sok magyar együttes kap lehetőséget a bemutatkozásra. A díjat idén egyébként a következő előadók kapják: Alvaro Soler (ES), Carnival Youth (LV), Christine and the Queens (FR), a neve ellenére nem magyar, hanem holland Kovacs, Robin Schulz (DE), Oscar and the Wolf (BE), Seinabo Sey (SE), SOAK (IE), Years & Years (UK), AURORA (NO). A díjazottak közül egyvalaki megkapja a közönség díját is – hogy melyik csapat vagy előadó, ez is ma derül ki. A díjátadót élőben tudjátok követni szerdán este a Youtube-on. Hallgassatok bele az idei díjazottakba, érdemes!

A groningeni fesztiválon osztják ki az év legjobb európai fesztiváljainak járó díjakat is, amelynek nyerteseit a díjkiosztóig nem ismertetik. Itt minden évben van miért izgulnunk: a nagyfesztiválok kategóriájában a Szigetet legutóbb tavaly ismerték el (nem ez volt az első díja), és a Sziget több más kategóriában is érdekelt (a legjobb line up, illetve a művészek kedvenc fesztiválja jelöltjeként). Emellett a Volt fesztivál a legjobb közepes méretű fesztiválok között esélyes elismerésre, a B.my.Lake fesztivál pedig a kicsik közt. Drukkolunk! :)



0 Vissza
Címkék: zene kultúra ebba

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr338268480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása