tunnel-336543_960_720.jpgBár az idő elég változékony mostanában, nyakunkon a nyár, és közeleg a nyári szünet! Még mielőtt Magyarország és Európa legszebb vidékei felé vennénk az irányt, tartalmas és bulis programmal zárjuk az évadot. Ebben az évben is közel ötven eseményen láttunk vendégül benneteket. Filmklubjainkon, kiállításainkon, koncertjeinken és egyéb „vendégekkel beszélgetős” programjaink szinte mindegyikén teltháznak örülhettünk; nincs olyan uniós ország, amelynek legalább egy képviselője ne jelent volna meg előadóként valamelyik programunkon.

0 Vissza

milan-1272520_960_720.jpgAmíg Európában és a világ fejlettebb részén az elhízottság negatív egészségügyi következményei okoznak egyre nagyobb kihívást, addig a világ másik felén az alultápláltság, a nem megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer biztosítása a legfőbb gond – ahogy arra a többek között a Fejlesztés Európai Éve is felhívja a figyelmet. A megközelítőleg 850 millió éhezővel szemben ott állnak a túlsúlyos fejlett országok, ahol csak 2010-12 között közel 2,8 millió haláleset volt köthető közvetve vagy közvetlenül az elhízottsághoz – nem beszélve arról az évi 1,3 milliárd tonna élelmiszerről, amely a gazdag országok konyhájából egyenesen a kukába kerül.

 

4 Vissza

3.jpgSokszor tűnik úgy, hogy az ember nem változtathat a sorsán, és nincsen befolyása arra, milyen világban élhet. Ez az attitűd talán az átlagnál is erősebb Magyarországon, amelyet legendásan borúlátónak és pesszimista nemzetnek tartanak – ezt igazolja a legutolsó Eurobarometer felmérés is. Ez azonban sokszor fejben dől el: számos kezdeményezés mutatja, hogy magunk is tehetünk a közöny ellen, nemcsak a közérzetünk javításáért, de összességében arra is van hatásunk, merre mennek tovább az ország vagy akár a világ dolgai. Következő programunkon két ilyen lelkesítő kezdeményezést mutatunk be nektek, méghozzá rendhagyó formában.

0 Vissza

fejlec_fut.PNGIdén is lesz futóverseny Magyarország unós csatlakozásának évfordulójához kapcsolódóan Budapesten: már tizenegy év telt el azóta, hogy hazánk az Európai Unió teljes jogú taggá vált, ezért idén a teljesítendő táv 11 kilométerre nőtt. Az útvonal idén is uniós támogatással megvalósult emblematikus fejlesztések mentén vezet, Budapest legszebb részein.

Az alábbiakban összefoglaltuk, melyik tizenegy állomást ejtik majd útba a futók a Várkert bazártól a Szabadság-hídon át a Vigadóig (a grafikát megnézhetitek nagy méretben ide, vagy a képre kattintva):

futas_2015_infografika.png

A versenyről – a nevezésről, a díjakról, útba ejtett épületekről mindent megtaláltok a futás hivatalos oldalán (http://www.bbu.hu/eu11) – 4000 indulót tudnak fogadni a szervezők, és még van pár hely, hajrá!

A versenyt az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete megbízásából a BBU Szervezőiroda rendezi meg. Az esemény támogatója a Széchenyi 2020 programot felügyelő Miniszterelnökség és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája.

0 Vissza

Magyarországon – csakúgy, mint Spanyolországban, Portugáliában, Romániában és Litvániában – május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat. A legtöbb tagállamban május második vasárnapja az anyák napja, de van ahol az utolsó, de olyan is van, ahol fix napja van, valamikor tavasszal. Bármikor is legyen a kinevezett ünnepnapjuk, éljenek soká az édesanyák! :-)

anyaknapjara.PNG

0 Vissza
süti beállítások módosítása