panpepato_at_a_shop_in_san_gimignano.jpgIdén karácsonyra is ajánlunk valamit, amivel megtörhetitek a karácsonyi desszertek bejgli / mézeskalács / püspökkenyér hegemóniáját. EUR-Lexes sorozatunkban most egy ferrarai édességet, a fűszeres-csokis olasz gyümölcskenyér-féleséget, a Pampepato (néhol Pampapato vagy Panpepato) di Ferrarát mutatjuk be nektek, melyet éppen ebben a hónapban vett fel az EU az eredetvédett finomságok közé. Receptjét a többi hagyományos élelmiszerrel együtt megtaláljátok az EU folyamatosan frissülő DOOR adatbázisában.

A leghitelesebb helyi források szerint a Pampapato di Ferrara története egészen a XVI. századig nyúlik vissza, a ferrarai Corpus Domini szerzetesrend kolostorába. A szerzetesek ekkor kezdtek el fűszeres kenyeret készíteni és ajándékozni karácsonyra magas rangú egyházi tisztségviselőknek. Ezenkívül a Pampapato di Ferrara kenyeret a ferrarai Este család udvarában is ismerték és kedvelték, ahol a nemesi lakomák végén a szokások szerint a fűszeres kenyérhez hasonlatos finomságokat szolgáltak fel. Pápához méltó igazi ínyencségként tartották számon, ami abból is látszik, hogy a papok és szerzetesek mellett a ferrarai nemesség is előszeretettel ajándékozott ilyen különlegességet az egyházi elöljáróknak, innen is kapta az édesség bíborosi süvegre emlékeztető formáját.

Az édesség mai hírnevét egy cukrásznak köszönheti, aki az 1900-as évek környékén egy régi recepthez nyúlt vissza, és a fűszeres kenyeret az 1500-as években még ismeretlen csokoládéval bevonva tökéletesítette a receptet, majd 1902-ben Ferrara óvárosában cukrászműhelyt nyitott. A fűszeres kenyér sikere olyannyira nagy volt, hogy pékek, háziasszonyok, édességárusok is elkezdték másolni, és a Pampapato di Ferrara hamarosan a várost jelképező édességgé vált.

Pampapato di Ferrara:

A tészta összetevői (sütés előtt 1 kg tömegű tésztához):

  • 350 g közönséges búzaliszt
  • 250 g kandírozott gyümölcs (kandírozott narancs-, citrom- és citromhéj)
  • 150 g pörkölt édes mandula, héjával együtt
  • 150 g porcukor
  • 100 g keserű kakaópor (22–24 %-os kakaóvaj-tartalmú)
  • 150 g fűszer, amelyek között mindenképpen szerepelnie kell a szerecsendiónak és a fahéjnak (ízlés szerint bors, szegfűbors, koriander, őrölt szegfűszeg)
  • szükség szerinti mennyiségű víz


A tésztához tetszés szerint hozzáadható:

  • vegyes virágméz: részben a cukor helyettesítéseként a tészta teljes mennyiségéhez legfeljebb 5 dkg adható,
  • mogyoró: az édes mandulán felül, a tészta teljes mennyiségéhez 5–8 dkg pörkölt mogyoró adható.


A bevonat összetevői (sütés előtt 1 kg tömegű tésztához): 12 dkg extra étcsokoládé (legalább 54 %-os kakaótartalommal)


A felaprított, kandírozott gyümölcsökhöz hozzáadjuk a lisztet és a pörkölt édes mandulát, a szegfűszeget, a fahéjat és az egyéb fűszereket. Az egészet alaposan összekeverjük.


A cukrot (és a mézet, ha azzal váltanánk ki a cukor egy részét) egy kis lábasban lassú tűzön kavargatva felmelegítjük, addig, amíg fel nem olvad és folyós lesz. Ha kész, félrehúzzuk a tűzről és hagyjuk picit kihűlni, de ne várjuk meg, míg elveszti folyósságát. Ezt a száraz keverékünkhöz öntjük, kézzel összegyúrjuk. Az így kapott masszát kivajazott / sütőpapírral kibélelt formába öntjük, majd 180 fokon kb. 15 percig sütjük. Végül a kész süteményt a megolvasztott extra étcsokoládéval vonjuk be.

Alternatív receptvariáció Ferrara város honlapján.

Jó étvágyat, jó készülődést és szép ünnepet kívánunk! :-)


További karácsonyi receptajánlatainkat
ide vagy ide kattintva tudjátok megnézni.


Az EUR-Lex főleg uniós jogszabályokat és hivatalos dokumentumokat tartalmaz, de szakácskönyvként is használható. Itt közlik az EU
földrajzi eredetvédelmi oltalma alatt álló valamennyi hagyományos európai terméket, annak pontos leírásával, receptjével. Sorozatunkban ezek közül mutatunk be néhányat – kizárólag az EUR-Lexben olvasható, hivatalosan tradicionálisnak tekintett recept alapján.


A képek forrása: Wikipedia / Marco VariscoFlickr, Panpepato

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr498193144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása