fejl1.pngLassan véget ér 2015, és ezzel a fejlesztés európai évének programsorozata is. Legutolsó programunkon az év fő szervezőivel és szereplőivel foglaltuk össze az évad legfontosabb eredményeit.

Az uniós fejlesztéspolitika rengeteg eredményt ért el az utóbbi évtizedekben: az uniós támogatásnak köszönhetően közel 70 millióval több ember jut tiszta ivóvízhez, 14 millióval több gyerek járhat általános iskolába, 18 millióan kaptak védőoltásokat, 24 millió ember kapott vetőmagot és támogatást ahhoz, hogy önellátó gazdálkodásba kezdhessen. A tematikus évvel kapcsolatban Perger István, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének kommunikációs vezetője kiemelte: ez volt az első olyan tematikus év, amely valamilyen külpolitikához kapcsolódó uniós tevékenység került reflektorfénybe. Ez pedig nem véletlen, az unión kívüli országok fejlesztési támogatása olyan terület, amelyről általában keveset tudnak az emberek, holott az EU a világ legbőkezűbb adakozója, a világ legnagyobb donora – többek között ezt az ellentmondást kívánta feloldani az idei év. Ez az üzenetátadás volt e legfontosabb feladata az évadnak – erősítette meg Tóth Ilona, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Főosztály főosztályvezető-helyettese, aki elmondta: civil szervezetek bevonásával idén több mint 130 rendezvény hívta fel a figyelmet az EU és tagállamainak fejlesztéspolitikához kapcsolódó tevékenységére. A figyelemfelkeltés sikeres volt az évad során, de a munkát nem hagyják abba, a kialakult partnerségek segítségével folytatják a munkát természetesen a fejlesztés európai évén túlmenően is.

fejl2.png

Az évad lebonyolításában és az „üzenetátadásban” oroszlánrészt vállaltak a nemzetközi fejlesztési segélyezéssel, fejlődő országok támogatásával foglalkozó hazai civil szervezetek. Ilyen például a Hand Szövetség, amely 14 civil szervezetet fog össze, akik 2003 óta azon dolgoznak, hogy a fejlesztési és humanitárius tevékenység Magyarországon még hatékonyabbá, elismertebbé és láthatóbbá váljon. A Szövetség igazgatója, Gedeon Tímea az év eredményei közül a 99 lépés 1 egyenlőbb világért című kezdeményezést emelte ki, amely egyszerű és egyértelmű javaslatokat nyújt mindenki számára, „akinek nem mindegy, hogy a világ hogyan változik körülötte és szeretne többet tudni a globális problémák okairól és következményeiről”. Az Artemisszió Alapítvány képviseletében Csáki Erzsébet beszélt az évadhoz kapcsolódó projektjeikről. Hátrányos, vagy más kulturális hátterű csoportok integrációját segítő szervezetként idén többek közt számos iskolában szerveztek Magyarországra érkezett migránsok bevonásával „élő könyvtár” foglalkozásokat, amelyen a fiatalok személyesen tehették fel kérdéseiket a bevándorlóknak, lebontandó az előítéleteket és félelmeket az „idegenekkel” szemben. Emellett 35 EU-n kívülről érkező bevándorló beilleszkedését támogatták azzal, hogy munkához vagy szakmai gyakorlathoz segítették őket.

Az Afrikáért Alapítvány célja a hazai szemléletformáláson túlmenően fejlesztési és humanitárius programok lebonyolítása Afrikában (első sorban a Kongói DK-ban és Tanzániában), valamint a Kinshasában működtetett árvaház lakóinak támogatása „virtuális örökbefogadással”. A szervezet képviseletében Hamvas Bálint az évad eseményei közül a Vízibility.hu oldalt és a december elején megrendezett Vízibility napot említette, amely Afrika és Magyarország kapcsolatáról adott átfogó képet. A Taita Alapítvány évek óta nyújt anyagi és erkölcsi támogatást (önkéntesek kiutaztatásával) a kenyai társadalom perifériáján élő családoknak és az árvaházban élő gyermekeknek. Csordás Ágnes az év Afrika-óráit emelte ki, amelynek keretében a Taita Alapítvány korábban Kenyát megjárt önkéntesei meséltek élményeikről hazai középiskolákban.


A fejlesztés európai évét csodálatos kiállítással zárjuk az Európa Pontban: még december 23-ig nézhetitek meg Hajdú D. András fotós képeit, amelyeket a Kongói Demokratikus Köztársaságban készített az ott dolgozó dr. Hardi Richárd szemorvos munkájáról. A szerzetes-doktor Richárd testvér húsz éve gyógyítja a térségre különösképpen jellemző szürke hályogot Afrika szívében. Hajdú D. András ehhez kapcsolódóan mesélt programunkon afrikai élményeiről. Digitális diétán élt, ugyanis sem internet, sem telefonos kapcsolat nem volt, ráadásul a helyi klímának „köszönhetően” laptopjának winchestere első nap felmondta a szolgálatot. Mindezek nem zavarták kinti szemlélődésében és alkotásában, így nagyon izgalmas „kéthónapos vakrepülés” keretében készíthette képeit Hardi doktor tevékenységéről. Az út során készített kedvenc képpárján egy fiatal lány látható: az első képen még szemműtétje előtt, amikor már három éve elvesztette látását; a másodikon röviddel azután, hogy szeméről eltávolították a műtéti kötést. A Hardi doktor által elvégzett kétszer 15 perces műtét három év vakság után adta vissza a lány látását.

fejl4.pngAz est zárásaként – még szuper hangulatú koncertje előtt – az év egyik jószolgálati nagykövete, Sena mesélt röviden az évhez kapcsolódó tapasztalatairól. Szerinte a fejlesztéshez egyéni és társadalmi szinten is türelem kell, és a türelemhez még elhatározottság, tervezés és rugalmasság. De a legfontosabb, hogy jó emberek is kellenek hozzá, akik lelküket beleadva álmaikat és elképzeléseiket kitartóan véghez viszik – szerinte ez a legnagyobb kincs, amiből neki szerencsére az utóbbi évben rengeteg jutott. A lényeg, hogy tegyük meg az első lépéseket a jó irányba, és a segítség jönni fog: tenni kell továbbra is, és fontos, hogy továbbra is a jó szándék vezéreljen mindenkit.

Blogunk korábbi cikkei az évhez kapcsolódóan:

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr968180800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása