003.jpgVarnus Xavér orgonaművész előadása, David Yengibarian tangóharmonika-művész koncertje, 19 Európába érkező menekült története és Omar Sy alakítása mesél a hónapban az Európába vágyó és itt új hazát találó emberekről. Menekültek és migránsok, akik által sokszínűbbé válik a kontinens.

A hónap első programján, október 9-én 19 menekült fiatal, 19 sors, 19 alkotás kerül terítékre egy izgalmas, Dániából érkező kiállítás keretében. A Facing Europe kiállítás új szempontból mutatja be a migrációt. A képeket önkéntesek közreműködésével menekültek készítették egy nemzetközi workshopon 2014 tavaszán Görögországban, egy olyan országban, ahová tömegével érkeznek a menekültek. A kiállítás megnyitóján az örmény születésű David Yengibarian zenél majd, aki mára az egyik legkeresettebb fiatal jazz- és világzenei előadó, harmonikaművész Magyarországon. Népzenei ihletésű egyedi zenei világának fő inspirációs forrása az örmény zenei hagyomány, az európai és amerikai jazz és improvizatív zene, az argentin tangó, valamint az azt megújító Astor Piazzolla zenéje.

 

Sxaver.jpgzintén zenész következő, október 15-i programunk házigazdája, Varnus Xavér, akit aligha kell bemutatnunk közönségünknek. A világhírű orgonaművész életében már közel háromezer hangversenyt adott, előadásai Budapesttől Párizsig vagy Londonig mindig teltházasak. Az Európa Pontban október 15-én egy különleges előadást láthatnak tőle az érdeklődők. Migráns zeneszerzők alkotásait mutatja majd be videóbejátszásokon keresztül, amelyeket rövid kultúrtörténeti előadással helyez kontextusba a zeneszerzőről és koráról. Emellett bemutatja azt is, hogy az adott migráns zeneszerző életműve miként járult hozzá a közös európai kultúra megteremtéséhez.

Októberi filmklubunk is a bevándorlás témaköréhez kapcsolódik: az Omar Sy és Charlotte Gainsbourg főszereplésével leforgatott film egy szenegáli bevándorló, Samba franciaországi történetét meséli el. Samba mosogatófiúként dolgozik, megtakarított pénzét pedig családjának küldi haza, de idővel felmerül a veszélye, hogy kiutasítják az országból. A bevándorlási hivatal félénk alkalmazottja, Alice megígéri, hogy segít neki, ám hiába kellene távolságot tartania, az életvidám, sármos férfinak nem tud ellenállni és kis idő elteltével belé habarodik. A Samba egy érzékeny emberi történet remek humorral és a vígjátéki vonal mellett felszínre törő érzelmekkel.
samba.jpgA hónap során folyamatosan látogatható az ARC-cal közösen szervezett plakátkiállítás az Európa Pont melletti téren a Millenáris Parkban, amelyre a pályázók a fejlesztés európai évéhez kapcsolódóan azt álmodták plakátra, hogy mivel járulnának hozzá a világ jobbátételéhez.


Az Európa Pont októberi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk benneteket!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr27873826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.01. 05:44:53

Nem fog egymásba szeretni a két srác a filmben? Mert enélkül ez így nettó fasizmus.
süti beállítások módosítása