mob2.jpgAz Európai Mobilitási hét programjai idén már sokadszorra buzdítanak minket arra, hogy egy kicsit álljunk meg; pontosabban egy kicsit szálljunk ki az autóból, próbáljunk ki más közlekedési fajtákat és élvezzük ennek – az autóból nem is feltétlenül látható – előnyeit. Európa nagyvárosainak többsége szenved a legkényelmesebbnek vélt közlekedési forma, az autózás káros következményeitől. Az állandó dugók, a fokozott lég- és zajszennyezés miatt sokhelyütt romlik a városlakók életminősége. A hét célja, hogy népszerűsítse a különböző alternatív közlekedési módokat – pl. a gyaloglást, kerékpározást vagy a tömegközlekedést –, és hogy mindezzel hozzájáruljon Európában a városi élet füstmentesebbé és fenntarthatóbbá tételéhez.

2002, az első Európai Mobilitási Hét óta a kezdeményezés hatása egyre növekszik, mind Európában, mind világszerte, tavaly már 44 ország összesen 2013 városa csatlakozott a kampányhoz. A kampány eredményeként csak 2014-ben 8543 tartós intézkedést valósítottak meg, elsősorban a kerékpározáshoz és gyalogláshoz szükséges infrastruktúra terén, bővítve a tömegközlekedési szolgáltatásokat, javítva a közlekedés elérhetőségét. Szerencsére itthon is sok – és egyre több – lehetőségünk van alternatív közlekedést választani. Például a hosszú előkészítés után beinduló a budapesti bérbringarendszer, a Bubi nemrégiben már az egyéves születésnapját ünnepelhette, a fővárosi biciklis boom-ról pedig már mi is sokszor írtunk, de tömegközlekedés (pl. metrózás) szempontjából is több okunk volt fővárosiként az utóbbi években örülni.

 

Idén rekordszámú, eddig összesen 181 hazai település regisztrált a kampányban való részvételre, így szerte az országban találtok rendezvényeket Böhönyétől Zalaszentgrótig. A résztvevő településeken többsége autómentes napot tart, amelyet egyéb zöld programok, például testmozgást, természetjárást népszerűsítő események, kerékpáros, görkorcsolyás ügyességi és közlekedésbiztonsági versenyek, vagy épp városi geocaching kísérnek. Kiskunhalason például 16-án már éjfélkor egy éjszakai bringatúrával indult a programsorozat, Győrben pedig farmotoros Ikarus 55-ös nosztalgiajárattal utazhatnak majd az érdeklődők. Természetesen Budapest is készül a programra: a csúcspont mindenképpen az Autómentes Hétvége lesz szombaton és vasárnap, amelyet az Andrássy út gyalogos forgalom előtt megnyitott szakaszán rendeznek meg idén is. Itt bemutatkoznak a közösségi közlekedési szolgáltatók a BKK-tól a MÁV-on át a Volánbuszig, valamint a fővárosi közműcégek. Évadnyitót tart az Operaház, saját standdal vesz részt a programon több, a fogyatékkal élők érdekeit képviselő szervezet és Terézváros, aki megéhezik, az pedig az ingyenes Street Food Show finomságai közül válogathat. A MÁV a Mobilitási Héten ingyenes kerékpárszállítást tesz lehetővé a vonatokon, az autómentes napon (szeptember 22-én) pedig ingyen utazhatnak vonatainkon azok, akik felmutatják a forgalmi igazolványukat.

 

Rengeteg program vár tehát benneteket ezen a héten Budapesten és országszerte – ugye idén is kiszálltok egy kicsit az autóból? :-)

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr997798580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása