cover2.PNGEgy-egy európai nyaralás legfájóbb pontja (a hazamenetelen kívül persze) eddig nagyon sokaknál a telefonszámla volt. Az EU-ban működő mobilszolgáltatók borsos áron mérik, ha valaki hazatelefonált a nyaralásból, vagy – ne adj isten – mobilinternetet használt. A nagyon rövid, egy hét alatt mindössze párszor elküldött „Megérkeztünk épségben, az idő szuper, minden rendben van, puszi!” típusú üzeneteknek megvan a maga bája, de valószínűleg ez a fegyelmezett, karakterszámlálós üzengetés egyhamar nosztalgikus emlékké válik.

Köszönhető ez annak, hogy az uniós intézmények – közel kétéves, sokszor reménytelennek látszó tárgyalássorozat után – tegnap végül megegyeztek, és 2017 nyarán végleg elbúcsúztatják a drága barangolási díjakat, de már ez előtt, 2016 tavaszán életbe lép az adatforgalom árának korlátozása. A „Mit adott nekünk az EU?” típusú kérdésre ezután lesz egy újabb válasz. Persze a döntés „kézzelfoghatósága” elég jól jön a külső és belső problémákkal küzdő EU népszerűségének; ugyanakkor sokakban egyből felmerül a kérdés, hogy a hoppon maradt távközlési cégek vajon mivel fogják majd kieső bevételeiket pótolni… De hagyjuk a történet továbbgondolását másra és másnapra, ma inkább ünnepeljünk, és búcsúztassuk az unió drága barangolási díjait! Viszlát, roaming! :-)
(Infografika nagyban itt.)

goodbye_roaming.png

A barangolási díjak eltörlésére a Bizottság hosszú küzdelme után kerülhet sor – 2007 óta a telefonálás díjtételei átlagosan 80%-kal csökkentek, az adatforgalom díjai pedig több mint 90%-kal. Az intézményközi megegyezés értelmében az adatforgalomra vonatkozó korlátozások már 2016 április végén hatályba lépnek, ehhez még szükség van az EP és a tagállamok jóváhagyására, de ez már inkább formális jóváhagyás lesz. A kapcsolódó uniós szabályokról és a hogyan továbbról itt, itt, és itt találtok információt.

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr387588632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása