3.jpgSokszor tűnik úgy, hogy az ember nem változtathat a sorsán, és nincsen befolyása arra, milyen világban élhet. Ez az attitűd talán az átlagnál is erősebb Magyarországon, amelyet legendásan borúlátónak és pesszimista nemzetnek tartanak – ezt igazolja a legutolsó Eurobarometer felmérés is. Ez azonban sokszor fejben dől el: számos kezdeményezés mutatja, hogy magunk is tehetünk a közöny ellen, nemcsak a közérzetünk javításáért, de összességében arra is van hatásunk, merre mennek tovább az ország vagy akár a világ dolgai. Következő programunkon két ilyen lelkesítő kezdeményezést mutatunk be nektek, méghozzá rendhagyó formában.

1.jpgElsőként a Tünet Együttes előadását láthatjátok. A társulat produkcióiban mindig a szellemesség és a játékosság játsszák a főszerepet, darabjaik egyszerre elgondolkodtatóak, drámaiak és felszabadítóak. Témaválasztásuk mindig valamilyen aktuális, sokakat foglalkoztató kérdéshez kapcsolódik, amelyről a nézőtér és a színpad határait feszegető személyes nyelven, groteszk, ironikus, költői látásmóddal adnak elő. Mostani produkciójuk – amelynek nálunk lesz a premierje május 26-án 17 órától a Millenáris parkban – tulajdonképpen piknik, pontosabban „politikai piknik” (ezért is drukkolunk a jó időnek). , Szó lesz gyereknevelésről, kis politikusokról, felelősségvállalásról, részvételi demokráciáról és politikus hősökről is.

 

2.jpgAz ezt követő programnak is hősök a főszereplői, méghozzá a mindennapok hősei. A Hősök Tere mozgalmat a világhírű, börtönkísérletéről elhíresült szociálpszichológus Philip Zimbardo hívta életre nemrégiben. Zimbardo egyik legújabb kutatási területe a hősiesség, Heroic Imagination Project nevű civil szervezetének magyar ága a Hősök tere mozgalom, amellyel az egész ország pesszimizmusát és apátiáját szeretné megváltoztatni. A kezdeményezés támogatóinak célja apró dolgokkal, apró hőstettekkel elérni, hogy az együttérzés legyen társadalmi norma Magyarországon és egész Európában. A módszer Zimbardo oktatási modelljén alapul, mely a mindennapi életben előforduló, nehezen kezelhető helyzetekre mutat megoldásokat. De, hogy mik is ezek a helyzetek, az csak az Európa Pontban derül ki.

 

A rendezvényen való részvétel – ahogy valamennyi program az Európa Pontban – ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt 26-án!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr117475374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása