zo.jpgHa április, akkor környezetvédelem és irodalom: ebben a hónapban már hagyományosan a zöld témákat járjuk körül a Föld napjához kapcsolódóan, és ilyenkor látjuk vendégül a Nemzetközi Könyvhét keretében a kortárs európai irodalom nagyjait is. Az EU egyik kiemelt célja a klímaváltozás elleni küzdelem. Számos ambiciózus célkitűzéssel rendelkezik ezen a területen. – Mi is bemutatunk jó pár előremutató, környezetbarát ötletet, és azt is, mi vár Európára és a világra, ha nem változtatunk a gondolkodásunkon.

bgy.jpgA Föld napján, április 22-én az Európa Pont tradícióinak megfelelően színes programmal készülünk: hat órától Bálint gazda beszél majd a fenntarthatóságról és a fenntartható gazdálkodásról, olyan példákat ismertetve, amelyeket mindannyian követhetünk, akár nagyvárosban, akár faluban élünk. A program zárásaként igazi zenei, egyben mezőgazdasági ínyencséggel készülünk: vendégünk az erdélyi Minestrone Band lesz, amelynek különlegessége, hogy zenéléséhez zöldségeket használnak – ha a játék közben nem "verik" őket péppé, akár fel is lehet falni őket a zenebona végén. A hangszerek készítésébe a koncert előtt bárki betekinthet, a zenészek szívesen megmutatják, hogyan szól legszebben a sárgarépa.

Április 23. és 26. között ismét a Millenáris ad helyet a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak. Ehhez kapcsolódva idén is megszervezzük az immár hagyományos Európai Írótalálkozót az Európa Pontban. Április 24-én a Könyvfesztiválra érkező prominens európai írók és magyar kortársaik beszélgetnek többek között az európai fejlesztésekről, nemzetek feletti irodalomról, a nyugat civilizációs szerepéről. Az Írótalálkozó meghívottjainak listáját és a végleges, pontos programot az esemény Facebook oldalán olvashatjátok.

it.jpg

Lumière filmklubunkban, 29-én 20 órától izgalmas, sok kérdést felvető és elgondolkodtató filmet láthattok, Százados Miklós Lámpagyújtogatók című filmjét, amelyet már a magyarországi premier után egy héttel elhozunk nektek. A film a maga nemében páratlan, sci-fi elemekre épülő és gondolatébresztő, egyben mindenki számára megszívlelendő tanulságokat  tartalmaz. A film fiktív kiinduló helyzete: az alkotók egy 100 perces film elkészítésére kapnak megbízást, amelynek tartalmaznia kell mindazt, amit az emberiség egy idegen intelligencia felé bemutatkozásnak szánhat. A közel kétórás képes üzenetben 42 ismert honfitársunk fogalmazza meg az emberiség válaszát a földi lét mindenkit foglalkoztató kérdéseire.Köztük van számos korábbi vendégünk: Péterfy Bori, Vida Ágnes, Lovasi András, Tari Annamária, Rakonczay Gábor, Lackfi János, Laár András, Harcsa Veronika vagy Fehér Gyula. A filmvetítést követő beszélgetésen vendégünk lesz a film rendezője, Százados Miklós, akivel az est háziasszonya, Gyárfás Dorka beszélget. A vetítés kurátora Bujdosó Bori újságíró.

lgy.jpg

Az Európa Pont áprilisi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr707349642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása