bw.jpg

Társadalmi összefogás és közös felelősségvállalás: e kettő mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a társadalom kihívásokkal küzdő tagjai is boldogulást találhassanak: legyen a hátrányos helyzet oka testi fogyatékosság, etnikai kisebbséghez való tartozás, vagy az, hogy valaki nőnek születik. Az EU egyik legfontosabb célja, hogy 2020-ra legalább 20 millióval csökkentse a hátrányos helyzetben és társadalmi kirekesztettségben élők számát. Ehhez kapcsolódóan márciusra olyan programokkal készülünk, amelyek azt mutatják be, hogy miként érvényesül itthon és tágabban Európában az esélyegyenlőség, hogyan lehet a társadalom befogadóbb, mit tesz az EU, és mit tehetnek az egyes emberek a helyzet javítása érdekében. A fejlesztés európai éve kapcsán nemcsak hazai és európai történeteket, személyes sorsokat mutatunk be, de fejlesztési projektekben dolgozó magyar nők is mesélnek majd az élményeikről.


A hónap első programján, 4-én, a Café+ sorozat márciusi alkalmán a fiatalok szemszögéből vizsgáljuk a kérdést: meghívott vendégeinkkel – az EMMI és ifjúságot képviselő szervezetekkel – a fiatalok aktív társadalmi posterfinal161.jpgszerepvállalásáról, jó példákról, eredményekről beszélgetünk. A vitaindító gondolatok után a fiatalok bemutatják azokat a témákat és ötleteket, amelyekkel a döntéshozókat is megkeresték. Az eseményt az Erasmus+ Ifjúsági Programiroda az Eurodesk Magyarországgal közösen szervezi.

Lumière Filmklubunkban, 18-án, ezúttal a hónap témájához kapcsolódóan egy igazán kemény témát járunk körül: a 2008-09-es romagyilkosságok tárgyalássorozatáról készített dokumentumfilmet, az Ítélet Magyarországont vetítjük. A gyilkosságok során hat embert öltek meg a támadók, további négyet megsebesítettek, az áldozatok között három kisgyermek is volt. A filmet a világ 25 országának 28 fesztiválján mutatták be, 13 nemzetközi díjjal jutalmazták. Vendégünk a rendező, Hajdú Eszter, akivel Gyárfás Dorka beszélget.

deak.jpgMásnap, 19-én, a magyar rock- és blueszene ikonikus előadója, a Hobo Blues Bandből, az István, a királyból, vagy saját blues bandjéből ismert „blueskirály”, Deák Bill Gyula jön el hozzánk. Koncertje előtt vele és Szekeres Pál többszörös paralimpiai bajnok magyar tőr- és kardvívóval beszélgetünk arról, hogy milyen nehézségeket kellett pályájuk során leküzdeniük.

Márciusban sem maradhat el nassolós kiruccanásunk, Egy csésze Európa sorozatunkban Szederkényi Olga ezúttal (24-én) Plzeňbe, az EU egyik aktuális kulturális fővárosába invitálja az érdeklődőket. Sörök, Škoda, Hrabal és kulturális programajánló – lesz mindenről szó, amely izgalmassá teszi Karel Gott szülővárosát. Az Egy csésze Plzeň ingyenes, de regisztrációhoz kötött rendezvény, regisztrálni 2015. március 16-tól lehet, a regisztracio@eu.hu e-mailcímen.

A 2015-ös fejlesztés európai évéhez kapcsolódóan a hónap utolsó eseményén, 26-án olyan nők mesélnek majd élményeikről, akik hosszabb-rövidebb ideig éltek és tevékenykedtek valamely fejlődő országban, és az ott élő nők és gyerekeket támogatták a saját eszközeikkel. A kongói erőszak visszaszorításért küzdő Sasvári Adél, az indiai nőket segítő szervezetet korábban vezető Somos Krishnan Anna és a nigeri óvónői tapasztalatait könyvben is feldolgozó Lángh Júlia lesznek vendégeink, akikkel Al Ghaoui Hesna riporter, a fejlesztés európai évének magyarországi nagykövete beszélget majd.

Az Európa Pont márciusi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk benneteket!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr337224831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása