european-parliament-1265254_960_720.jpgFebruár havi kiemelt témánk a „szolgáltató Európa” – Európa, amely értünk dolgozik. Sokszor nem is vesszük észre vagy nem is tudjuk, hogy mi mindennel függ össze uniós tagságunk, mit köszönhetünk a hétköznapokban az Európai Uniónak. Sokan kritizálják az EU-t a túlszabályozás miatt – de azt sem szabad elfelejteni, hogy ezeknek a szabályozásoknak számtalan előny is köszönhető. Bárhova gond – és a legtöbb esetben megállás – nélkül utazhatunk szabadon (köszi, Schengen); nemzetközi online vásárlásainkat biztonságosan és gyorsan tehetjük meg (köszi, SEPA); a külföldön vásárolt áruk esetén otthoni garanciák illetnek meg bennünket (köszi, uniós garancia) – mindez uniós szabályoknak köszönhető. Sok, néha nehézkesnek, túlzónak, függetlenséget korlátozónak tűnő szabály teszi lehetővé, hogy a tagállamok mindegyikében ugyanazokat a jogokat élvezzük, minden tagállamban hasonló esélyeink legyenek például a boldogulásra, és időskori napjainkat egészséges környezetben és egészségben élhessünk meg. AZ EU ezért szabályoz és támogat: ennek eszköze a sok uniós szabály és rengeteg közös büdzséből finanszírozott program.

Sokszor mantráztuk már itt a blogon is: ahhoz, hogy a tagság nyújtotta előnyöket megfelelően ki tudjuk használni, a legelső lépés tisztázni, hogy az előnyök lehetőség formában vannak csak jelen, azaz tennünk is kell értük; és ennél is fontosabb az, hogy egyáltalán tudjunk ezen lehetőségekről. Ehhez, a lehetőségek megismeréséhez nyújt most segítséget az Európa az Ön szolgálatában program, amely tulajdonképpen „eredmény-katalógus”. A kezdeményezés konkrét, megvalósult eseteken mutatja be, milyen jogokkal élhetünk az EU-ban, és milyen uniós forrásokból kaphatunk támogatást. Tudjatok róluk, használjátok ki ezeket a lehetőségeket!

Ehhez érdemes tanulmányozni a kezdeményezés honlapját, ahonnan megtudhatjátok például, hogyan alakult át a világ egyik legjelentősebb higanykitermelője uniós segítséggel természetvédelmi övezetté és múzeummá, munkát adva a helyieknek (ma már az UNESCO világörökségi listáján is szerepel). Vagy milyen XXI. századi megoldásokat támogat az EU többek között a világ egyik legjelentősebb K+F programján keresztül annak érdekében, hogy az európai öregedő társadalmakban az idősebbek minél önállóbban, aktívan és gondtalanabbul élhessenek; hogyan indított eddig példátlan „beruházási offenzívát” az EU nemrég. Az alábbiakban mi is összegyűjtöttük nektek a mi katalógusunkat, a blogunkon korábban megjelent, kapcsolódó hasznos anyagokat. Ismerjétek és éljetek az uniós lehetőségekkel!

Jogok / lehetőségek az uniós polgárok érdekében:


Uniós programok egy fenntarthatóbb Európa érdekében:

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr37210965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása