oscar_v_1.pngNem kell többet várnunk a világ legnevesebb filmes díjátadóig, az Oscarig, ma este kiderül, kik kapják az elismeréseket. Szokásunkhoz hűen idén is utánanéztünk, milyen befolyást gyakorolt 2014-ben az európai filmművészet az Amerikai Filmakadémiára: következzen egy rövid összefoglaló az európai jelöltekről.

grand_bp.jpgIdén két meglehetősen furcsa (de nem feltétlenül megmagyarázhatatlan) film kapta a legtöbb jelölést, mindkettő kilencet: Alejandro González Iñárritu Birdmanje Michael Keatonnel, és Wes Anderson kattant mozija, a sajnos csak címében magyar vonatkozású Grand Budapest Hotel Ralph Fiennes-szal és Bill Murray-vel. E kettő közül a Grand Budapest Hotel német-brit koprodukcióban készült, amerikai rendezővel; a film a Berlinálén megkapta a zsűri nagydíját, a brit BAFTÁN pedig a 11 jelölésből ötöt díjra váltott.



mindenseg_hawking.jpgAz idei jelöltek között feltűnően sok a független és Hollywoodtól talán kicsit szokatlan alacsony költségvetésű, művészibb, életrajzi film. Ilyen a számos brit színészt és alkotót jelöléshez segítő megrendítő és romantikus, James Marsh által rendezett A mindenség elmélete, amely Steven Hawking életét mutatja be, és ilyen a történelmi hátterű, szuperizgalmas Kódjátszma is (rendezője a norvég Morten Tyldum), amely teljesen új megvilágításba helyezi a szövetséges csapatok második világháború alatti tevékenységét. Legjobb férfi főszereplők közül sokan a Hawkingot megformáló brit Eddie Redmayne-t tartják biztos befutónak, aki – bár pár éve még leginkább modellként domborított – a filmben nagyon hitelesen játszotta el az ALS betegség által szinte teljesen mozgásképtelenné tett zseni figuráját. Hasonlóan elismerően írtak a kritikusok a modernkori Sherlock feldolgozásokból ismert Benedict Cumberbatchról, aki a német rejtjelkódokat megfejtő, tragikus sorsú matematikust, Alan Turingot alakítja a Kódjátszmában. Érdekesség kettejük rivalizálásával kapcsolatban, hogy Cumberbatch korábban nagy sikerrel játszotta el Hawkingot a BBC korábbi sorozatában, amelyért számos elismerésben is részesült. A két film küzd a legjobb filmeknek járó elismerésért is, Morten Tyldum a legjobb rendezésért is kaphat díjat. Négy jelölést kapott még Mike Leigh Mr. Turner című filmje, amely a brit festő, J.M.W Turner életét dolgozza fel, a filmet a legjobb operatőr, jelmez, látvány és filmzene kategóriájában jelölték.

oscar_v_1.png
A fő- és mellékszerepekért jelölt színészek között Cumberbatch és
Redmayne mellett még ott találjuk Redmayne szintén brit partnerét A mindenség elméletéből, Felicity Jonest, a belga Dardenne fivérek által jegyzett Két nap, egy éjszaka főszerepéért a már Oscar-díjas francia Marion Cotillardot is, valamint a brit Rosamund Pike-ot a Fincher-féle Holtodiglanban nyújtott alakításáért. Bár a főszereplőt jelölte Oscarra az Akadémia, a Dardenne-film a legjobb idegen nyelvű film kategóriájába nem került be.

IDA23.pngOtt van viszont az orosz Leviatán (amely a Golden Globe-ot már besöpörte), az észt Mandarinok és a (spanyol Almodovar áldásos támogatásával létrejött)feszengtető argentin Eszeveszett mesék valamint a mauritániai és francia koprodukcióban készült Timbuktu is. Idén rekordszámú, összesen 83 ország nevezett a kategóriába, sajnos a magyar jelölt, Mundruczó Kornél Fehér Istene nem kerül a végső ötbe. A kategória fő esélyesének a Pawel Pawlikowski által rendezett lengyel Idát tartják, amely idén tarolt az Európai Filmdíj átadóján. Ott a legfontosabb öt kategóriát mind ez a film nyerte, emellett idén még az Európai Parlament Lux-díját is ez az alkotás kapta – amelyet ehhez kapcsolódóan a filmklubunkban is megnézhettetek decemberben. (Az öt jelölt film közül az Ida és a Timbuktu elkészítését is támogatta az EU Kreatív Európa programján keresztül.) Az Ida operatőre Ryszard Lenczewski is jelölt kategóriájában.

Az Ida két alkotója mellett három másik lengyel művész is izgulhat vasárnap éjjel: a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriájában Aneta Kopacz Joanna és Tomasz Śliwiński Ondine átka című filmje is esélyes az Oscarra. A Joanna c. film a Chustka című blog szerzője, Joanna Sałyda megrázó történetét mutatja be, aki élete utolsó nyarát írta meg a blogban, megörökítve kétéves küzdelmét a rákkal, Az Ondine átka (Nasza klątwa) pedig a rendező személyes története arról, hogyan tanultak meg együtt élni újszülött fiuk, Leo ritka betegségével. Anna Biedrzycka-Sheppardot pedig a legjobb jelmez kategóriájában jelölték a Demóna (Maleficent) filmben nyújtott teljesítményért.

bigger.jpgA lengyelek tehát öt alkotójukért is szoríthatnak, míg mi sajnos különösebb nemzeti izgalom nélkül figyelhetjük az eseményeket – Bucsi Réka rövid animációs filmjét a Symphony No. 42-t ugyan beválogatták a szűkített tízes listára, de a végső öt jelölt közé már nem került be. Nem úgy a TheBigger Picture című film, londoni animátorok közösségi finanszírozással megvalósult „életnagyságú animációs rövidfilmje”. A legjobb dokumentumfilmek között Wim Wenders francia-olasz-brazil koprodukciójában készült A Föld sója című filmje, amely többek között a Snowden-ügyet feldolgozót német-amerikai filmmel, a Citizenfourral versenyez a díjért.

Természetesen ez a lista nem teljes, számos európai szálat lehetne még felfedni – de az biztos, hogy lesz kinek drukkolni a vasárnapról hétfőre virradó éjszakán, még ha idén magyar alkotást nem is jelöltek díjra. Hajrá, Európa!

Képek forrása: IMDb.com / port.hu

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr257196349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása