greece-3384386_960_720.jpgA vizsgaidőszak a végéhez közeledik, a munkahelyeken beáll a rendes, évközi ütem, a zserbót lassan ledolgozzuk a fitneszteremben – rövid téli pihenőnk után mi is visszatérünk. A januárban harmadik születésnapját ünneplő Európa Pont egy igazi görög bulival indítja az új szezont: háromnapos fesztiválunk apropója az Európai Unió Tanácsát januártól irányító görög elnökség. Ehhez kapcsolódóan egy csésze fekete erejéig ezúttal a gyönyörű – ám nagyon nehéz időket élő – Görögországba utazunk, ahol az elnökség programjáról is képet kaphattok, emellett kortárs görög filmeket láthattok, sőt szirtakizni is megtanulhattok.

A háromnapos fesztivált mindjárt egy jó görög kávéval indítjuk január 22-én, amikor Szederkényi Olga, az Egy csésze Európa háziasszonya sorozatában a Tanácsot fél évig irányító Görögországba kalauzolja vendégeit. Azt tudjuk, hogy Görögország a demokrácia, a nyugati filozófia, az olimpiai játékok, a politikatudomány és a színházművészet bölcsője. De hogyan lehet irányítani Athénból, hogy mi történjen Brüsszelben? Milyenek a mostani görögök? Hogyan élik meg, hogy országuk a csőd szélére került? Mi az oka annak, hogy Magyarországon saját településük van? Mindezekre görög finomságok mellett keressük a választ. Az est díszvendége Dimitris Giannakakis nagykövet lesz, akivel arról is beszélgetünk majd, hogy Görögország mit szeretne elérni az EU-ban soros elnökként. Az esten való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött az euinfo@eu.hu e-mail címen keresztül.

Másnap, 23-án egészen különleges görög filmet ismerhettek meg egy abszurdnak tűnő kísérletről, amely árnyalt képet ad napjaink társadalmáról, a kapcsolatok pszichológiájáról. Az Alpok című filmben egy társaság olyan vállalkozásba kezd, amely elvesztett családtagok pótlására küld dublőrt, így a családok könnyebben képesek túllépni a tragédián. Ez a csoport az „Alpok” – szerepük az egyszerű fizikai helyettesítésnél lényegesen sokrétűbb és szimbolikusabb – felveszik az instrukciókban elhangzott szerepet, begyakorolják a jellemző szófordulatokat és reakciókat, s a családdal együtt élik meg azok boldogtalan pillanatait… A Giorgos Lanthimos rendezte filmet többek között a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legjobb forgatókönyvnek járó díjával jutalmazták 2011-ben. Az est vendége Fokasz Nikosz, az ELTE Társadalomtudományi Karának tanszékvezetője, akivel Gyárfás Dorka beszélget majd. A Lumière Filmklub kurátora Bujdosó Bori újságíró.

Szezonnyitó és születésnapi mini fesztiválunk harmadik napján, 24-én a görög gasztronómiáé, zenéé és táncé lesz a főszerep.  Az est első felében József Márkkal (Markosz Görög Olivabogyó Ház) beszélgetünk a görög gasztronómia rejtelmeiről, amelyet egy rövid kóstoló követ, utána pedig a görög bulié a terep a Mydros zenekar jóvoltából. A fiatalok által alapított zenekar már több mint tíz éve képviseli a görög kultúrát Magyarországon. A zenekar közel 900 fellépésen van túl – nemcsak fesztiválokon, nemzeti ünnepségeken léptek fel, de részt vesznek a táborokban, tánccsoportokat kísérnek, és állandó görög táncházat is tartanak. Esti fellépésük alkalmával koncertjük mellett mindenkinek megtanítják a hagyományos görög táncok alapjait is – van kedvetek egy kis hamisítatlan, görög szirtakihoz? :-)

Az Európa Pont januári programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

0 Vissza
süti beállítások módosítása