Bár a nyarunk már lassan átcsap vénasszonyosba, még úgy tűnik, lesz egy pár szép nyári napunk, mielőtt beköszönt az ősz. Addig viszont megosztunk egy újabb hiánypótló térképet veletek: éljen a nyár kedvence – legyen akár a magyar számára nyelvtörő zmrzlina, a hatalmas adagokban mért olasz gelato, vagy épp jäätelö… Nyaljuk, amíg lehet, élvezzük az ízeket:

EUROPA_terkep_fagyi_1.jpg

0 Vissza
Címkék: magazin

1200px-london_england_15132428168.jpg2014-ben sok jelentős esemény évfordulójára emlékezhetünk – májusban ünnepeltük Magyarország uniós csatlakozásának tizedik évfordulóját, és idén 25 éve omlott le a Vasfüggöny. Emellett még egy, jóval keserűbb esemény is jubilál idén: az első nagy világégés, az I. világháború éppen 100 éve tört ki. Eleinte mindenki a konfliktus gyors lezajlására számított, ami végül négy éven át elhúzódott, egyes források szerint közel 9 millió katonai és megközelítőleg 7 millió civil (!) áldozatot követelve. A közvetlen casus belli a Habsburg trónörökös, Ferenc Ferdinánd 1914. június 28-i meggyilkolása volt, amely után a konfliktus gyorsan eszkalálódott, háborúba sodorva Európa és a világ legtöbb országát.

A világ számos részében szerveztek vagy szerveznek megemlékezéseket ehhez kapcsolódóan, Angliában két egészen különleges és megrendítő emléket állítottak a háború áldozatainak.

Minimalista szobrok

 

Az egyik a brazil képzőművész, Néle Azevedo munkája, a „minimalista szobrok”, amelyet augusztus első napjaiban láthattak Birminghamben az érdeklődők, egy egészen rövid ideig. Alkotása ugyanis – ahogy az emberélet – illékony volt: a művész 5000 darab ugyanolyan ülő figurát ábrázoló szobrot helyezett ki a birminghami Chamberlain tér lépcsőire – jégből. A szobrok elkészítésében sok helyi önkéntes vett részt, amelyet végül az Egyesült Királyság első világháborúba történt belépésének évfordulóján helyeztek el a téren. A szobrok leghamarabb fél, legkésőbb két órán belül el is tűntek, egyszerre emlékeztetve mindenkit az az első világháború áldozataira és az emberi élet múlandóságára (kép forrása):

 minimum_monument_art_installation_by_nele_azevedo_in_chamberlain_square_birmingham_uk.JPG

 

A véráztatta Tower

 

A másik különleges emlékmű Londonban készül még ma is, de már látható, és még jó ideig megtekinthető lesz a Towernél. A Tower megszokott látványát Paul Cummins brit keramikus és Tom Piper díszlettervező változtatja „véráztatta földekké és vörös tengerré”, apró kerámiapipacsok segítségével. A brit művész összesen 888 246 pipacsot helyez ki a Towerre és az azt övező dombra, amelyek mindegyike egy-egy brit és szövetséges áldozatra emlékeztet, akik az első világháború során estek el. Az ideiglenes emlékművet augusztus 5-én avatják, amely az ország háborúba való belépésének dátuma, és idén november 11-ig, a fegyverszünet évfordulójáig lesz látható. Az ideiglenes kiállítás után a pipacsokat bárki megveheti, a bevételből több jótékonysági szervezetet támogatnak majd (kép forrása, borítókép).

1200px-caernarfon_castle_poppies_sculpture_from_lh.jpg

0 Vissza
Címkék: világháború
süti beállítások módosítása