umea.PNGAki már valaha járt nyáron Skandináviában, az érti, miért most ajánljuk figyelmetekbe az idei év egyik európai kulturális fővárosát, Umeåt (a másik pedig a lett főváros, Rīga.) Akinek nincsen tippje: azért, mert Skandinávia nyáron a leggyönyörűbb. Nemcsak, mert nincs olyan rettentő hideg, de azért is, mert az északi országok – köztük Svédország – a hosszú, szinte sötétség nélküli éjszakák idején teljesen kivirulnak. A színek (valószínűleg a napsugarak éles beesési szöge és a rendkívül tiszta levegő miatt) nyaranta elképzelhetetlenül intenzívek, a legtöbb helyen nincs rekkenő hőség, csak pont kellemes nyári idő. Ideális időszak arra, hogy a gazdag skandináv természetet (vagy városokat) megcsodáljuk – és akár egy életre beleszerelmesedjünk valamelyik északi országba.

A figyelmetekbe most a sok északi szépség közül egy várost ajánlunk, a meglehetősen északon, Stockholmtól mintegy 600 kilométerre északra fekvő Umeåt (ejtése kb.: Ümeó). A II. Gusztáv Adolf által közel négyszáz éve alapított Umeå nem egy metropolisz, sokkal inkább helyes egyetemváros, ahol körülbelül 120 ezer ember él, két egyetemén pedig közel 40 000 hallgató tanul – a város elsősorban műszaki és orvosi kutatásokban erős. Umeåt egy pusztító tűzvész után szinte teljesen újjá kellett építeni a 19. század végén, amikor nagy mennyiségben telepítettek a városba nyírfákat – ez ma is a város egyik fontos jellegzetessége, többek között a helyi hokicsapat névadója.

umea2.jpgUmeå az első svéd város, amely a főváros, Stockholm 1998-as kitüntetése óta megkapta az európai kulturális főváros címet. Elsősorban erre, az egyetemi jellegére, és Európa egyetlen őslakos kisebbségére, a helyi számik (lappok) kultúrájára építik programjukat. A számik az EU egyetlen őslakos népe, Umeå pedig Sápmi, azaz Lappföld egy része. A számi kalendárium a rénszarvasok vonulásán alapulva nyolc évszakot különböztet meg, a program is így épül fel. Míg itthon már túl vagyunk néhány nyári kánikulai időszakon, a számi időszámítás szerint még épphogy csak meghaladtuk az igazi tavaszt: június 20-tól már koranyár van (lappul Gijrragiessie), és még július 11-ig kell várni az igazi nyárra, amikor az átlaghőmérséklet 16 fok körül van (ez Magyarországon körülbelül a május végi átlagnak felel meg). Az észak-svéd és számi kultúra bemutatása mellett az évad fontos vezérfonala a „közös alkotás”, azaz a cél, hogy a programok a helyiek és az érdeklődők intenzív bevonásával valósuljanak meg. A szervezők az előre ismertetett hivatalos program mellett folyamatosan várják további kapcsolódó kulturális projektek ötleteit, amelynek felületet és helyszínt biztosítanak a kulturális évad keretein belül, ezzel is hozzájárulva a szervezők azon célkitűzéséhez, hogy a színes kulturális programok ne érjenek véget a város vagy a kulturális évad által kijelölt 12 hónap határainál.

A műsorkínálat színességét tekintve bármelyik európai nagyváros megirigyelhetné csak a következő pár hónap felhozatalát – Svédország hírnevéhez méltóan rengeteg sporthoz kapcsolódó eseménnyel, a legkülönbözőbb zenei műfajú koncertekkel, táncos és színházi programokkal és számos egyéb, könnyedebb és mélyebb kulturális tartalommal várja a város az érdeklődőket a nyár folyamán. Mindjárt a héten (június 25-28.) például a Svédországban igen népszerű strandröplabda veszi át az uralmat a főtér utcáin, amikor több tonna homokkal az utcákra szórva időszakos röplabdapályává alakul a Városháza környéke. Ahol nem homok, ott táncparkett lesz a helyiek lába alatt: június 26-30. között a tangó adja az ütemet, a város számos pontján képzésekkel és közös táncolásokkal várják az érdeklődőket. A számi naptár nyarának első napján (július 11-én) hatalmas virágfesztiválra kerül sor. A központ megtelik virágokkal, és megnyitják az újjáépített parkot is, ahol a XX. századi svéd dizájn egyik legjelentősebb alakjának, az umeåi születésű Stig Lindbergnek is emléket állítanak. (Umeå másik ismert szülöttje egy másik Stieg: Stieg Larsson, a Millennium-trilógia 2004-ben elhunyt írója. Az EKF-év alkalmából emlékművet emeltek a tiszteletére.)

Július folyamán különleges, a fesztiválozók által gründolt és közösen finanszírozott fesztiválra kerül sor, amelyre több éve gyűjtötték a hozzájárulásokat – ez végül klasszikus nyári zenei popfesztivállá állt össze július közepén, nemzetközi és helyi előadókkal. Lesz még operafesztivál, és a hardcore zene kedvelőinek is külön programja lesz augusztusban. A strandröplabda mellett még számos folyón és tavon szerveznek evezős programokat, de szervezett keretek között körbe is lehet biciklizni a várost és természeti szépségeket Umeå környezetében. Akit a színház vagy az irodalom jobban vonz, annak érdekes lehet a „Shakespeare a Parkban” címre hallgató improvizatív előadásfolyam; de a helyi írók műveinek megismertetésére is külön programot szerveznek. Ősszel a számik kulturájához kapcsolódó több programra is sor kerül: szeptember elejétől megtekinthető használati tárgyaiból álló kiállítás, illetve gasztronómiai fesztivál keretében az érdeklődők megkóstolhatják, sőt el is készíthetik az északi nép étkeit.

További programokat és érdekességeket Umeå kulturális főváros hivatalos honlapján találtok (angol nyelven): http://umea2014.se


Missa inte! :-)

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr216418451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása