city-view-2821488_960_720.jpgAz Európa Pont októberi programjának fókuszában a fiatalok útkeresése és egyik legégetőbb problémájuk, az egyre nagyobb mértéket öltő munkanélküliség szerepel. Többek között a Dardenne-fivérek cannes-i nagydíjas filmjével, A.K.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I. koncertjével és egy lehetséges megoldás, az ifjúsági garanciaprogram bemutatásával járjuk körül a témát. Emellett kávé és egy kis finomság erejéig vendégül látjuk az EU Tanácsának aktuális elnökségét adó országot, Litvániát is.

Litvánia a balti államok közül elsőként, az új tagállamok közül hatodikként vezeti az EU egyik legfontosabb döntéshozó szervét, a tagállamokat képviselő Tanácsot.  „Egy csésze Európa” sorozatunk október 24-i estjén vendégeinkkel megbeszéljük, hogy az országnak milyen uniós kérdésekkel kell foglalkoznia, illetve milyen témákat szeretne megjeleníteni az EU napirendjén. Emellett természetesen Litvánia kultúráját, természeti és épített szépségeit, valamint gasztronómiáját is bemutatjuk az est során. Beszélünk Vilnius "csodatévő" helyeiről, gyönyörű belvárosáról, amely az UNESCO Világörökség része, valamint a művészek és álmodozók nem hivatalos köztársaságáról. Virtuálisan elutazunk a Keresztek hegyére és a csodálatos északi fenyőerdőkbe, és a balti tenger partján álló színes faházakra és homokdűnékre is vetünk egy pillantást. Megtárgyaljuk, hogy mi a különbség az ó- és újlitván konyha között, és meg is kóstolunk pár falatot a helyi specialitások közül, egy csésze kávé vagy tea mellé. Virtuális litván utazásunkon idegenvezetőnk Giedrius Galkauskas, Litvánia budapesti nagykövetségének misszióvezetője lesz, az est háziasszonya Szederkényi Olga újságíró. A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (jelentkezés az euinfo@eu.hu címen).

A gyermek_Port.jpgLumière Filmklubunkban október 25-én a belga Dardenne fivérek filmjét, A gyermeket vetítjük. A film főszereplője, a nincstelen húszéves Bruno barátnőjével, a 18 éves Soniával egy kelet-belga kisvárosban él Bruno bandájának pitiáner lopásaiból. Életük visszafordíthatatlanul megváltozik, amikor gyermekük születik. A szülés után hazatérő Sonia azzal szembesül, hogy Bruno a lakásukat kiadta és Jimmy-ben is csak pénzszerzési lehetőséget lát… A filmet rendező (és a forgatókönyvet is jegyző) Dardenne-fivérekről (Jean-Pierre és Luc) azt mondják, ha neveznek egy filmet Cannes-ba, onnan nagy eséllyel nem térnek haza díj nélkül. A páros filmjei több Arany Pálmát is elhoztak már, filmklubunk mostani filmje 2005-ben nyert, de Arany Pálmát kapott a munkanélkülivé váló fiatal lány történetét elmesélő Rosetta is (1999). A filmklubunkban korábban vetített, Lux-díjjal kitüntetett film, a Lorna csendje a legjobb forgatókönyv díját kapta Cannes-ban (2008).

Az EU országaiban jelenleg több mint öt és félmillió 25 év alatti fiatal nem tud elhelyezkedni. A probléma a korosztály csaknem negyedét érinti. Az oktatásból és képzésből kimaradó 14 és 25 év közötti fiatalokkal együtt összesen hét és félmillió fiatalról beszélünk. Ez a szám még riasztóbb a válság által leginkább sújtott Görögországban és Spanyolországban, ahol a 25 év alattiak több mint fele (!) munkanélküli. Ez a jelenség, a lehetséges megoldások, az Európai Unió ezzel kapcsolatos javaslatai és az ún. ifjúsági garanciaprogramról lesz szó a „Minden Kkezdet nehéz” című október 30-i programunkon. A 2013-ban elfogadott ifjúsági garanciaprogram célja, hogy segítse a fiatalokat a megfelelő képzettség megszerzésében és a munkába állásban, és ezáltal megelőzze a fiatalkori munkanélküliséget. Az est első felébene357_akph_dsc_4724_k.jpg erről az új kezdeményezésről és ennek többlépcsős magyarországi bevezetéséről beszélgetünk meghívott vendégeinkkel, Andor Lászlóval, a Bizottság foglalkoztatásért felelős biztosával, Rétvári Bencével, a KIM parlamenti államtitkárával és Őry Csaba EP-képviselővel. Az est zárásaként a Saiid (Süveg Márk) és Újonc (Závada Péter) alkotta Akkezdet Phiai lép az Európa Pont színpadára.

Az Európa Pont októberi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr165557965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása