ossi_wessi_plattensee.jpgZimmer frei, Langosch, Palatschinken – feliratok, amelyekkel még ma is nagyon gyakran találkozhatunk a Balaton partján. A hatvanas évektől egészen a nyolcvanas évek végéig tartó „aranykorhoz” azonban nem mérhető a német turisták mostani száma a Balatonnál. Az előző rendszerben bizarr módon a Balaton jelentette az egyik legfontosabb találkozóhelyet a két Németország fennállása alatt, a berlini fallal egymástól elszakított német családoknak. A Balatonra a baráti NDK-ból is jöhettek turisták, ugyanakkor a Kádár-korszak gulyáskommunizmusa örömmel fogadta a jól fizető nyugatnémet vendégeket is. Utóbbiak számára a magyar rendszer a keleti blokkban máshol elképzelhetetlen, relatív lazasága megfelelő színvonalat tudott biztosítani – szemben például a bolgár vagy a román tengerparttal. Mivel Magyarország a nyugatbarát, bár semleges Ausztrián és a keleti blokkhoz tartozó Csehszlovákián keresztül is megközelíthető volt, nyaranta itt – a főváros helyett leginkább a tó mellett – jöhetett létre a sok kis német egység.

Kettészakított családok, testvérpárok, szerelmespárok találkozhattak nálunk nyaranta, számos új, izgalmas ismeretség is létrejöhetett a két ország polgárai között még a legnagyobb tiltás idején is. A tóparti kempingek parkolójában a Trabi mellett jól megfért a Merci. Az Ossinak természetesen tilos volt a kapcsolatfelvétel a Wessie-kkel, de valószínűtlennek tűnt, hogy sok száz kilométerre hazájuktól ebből bajuk származzon – holott a gyakorlatban ez könnyen megtörténhetett. A standokon ugyanis nem voltak egyedül – az államvédelmi szervek kiküldött ügynökei, a „Balaton-brigád” együtt majszolta velük fecskében a porcukros lángost (amely műfaj előtt a magyar lángos készítők ma is értetlenül állnak). Ott voltak, amikor a Wessik a kiolvasott Bildeket vagy a nyugati árucikkeket átadták a keleti barátoknak, vagy amikor az Ossi rokon nyugatra szöktetését szervezték meg. A Stasi ügynökei – ahogy a filmben elhangzik – az „operatív szempontból fontos, észlelhető eseményeket” rögzítették, amelyeknek komoly következményei lehettek otthon. Munkájukat a magyar belügyi szervek éveken keresztül segítették.

Ezekről a bizarr, keserédes találkozásokról szól csütörtöki filmklubunk következő filmje, a Forgács Péter filmrendező által jegyzett Német egység @ Balatonnál. A film a német egység huszadik, illetve a berlini fal felhúzásának ötvenedik évfordulójára készült kiállítás anyagaira épül, amelyet Can Togay János, a berlini Collegium Hungaricum vezetője fogott össze. A dokumentumfilm alapjául számos korabeli fénykép, felvétel, a kapcsolódó német és magyar titkosszolgálati anyagok, valamint már a rendszerváltás után elkészített számos személyes interjú szolgál – köztük egy volt Stasi-ügynök személyes beszámolója a történtekről. A film egyrészt időutazás az előző rendszer Magyarországára, ahol a palacsinta mellé kóla helyett még Bambit kaphattunk. Másrészt bepillantást enged az előző rendszer titkosszolgálati működésébe, megmutatja az idillinek tűnő balatoni nyaralás talán kevésbé ismert, sötét oldalát.

A filmet hét órától vetítjük az Európa Pontban most csütörtökön, február 21-én; a film után a Lumière Filmklub háziasszonya, Gyárfás Dorka beszélget Hans-Henning Paetzke műfordítóval. A program – mint minden programunk – ingyenes, szeretettel várunk mindenkit!

Fotó: Panforte.hu / MHSZ (CC BY-SA 3.0)

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr355095804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dennisthemenace 2013.02.21. 23:49:55

A magyar szervek.... Azok a semmirevalo idiotak.

kissiú 2013.02.21. 23:57:13

Nana! Azok az idióták most is kulcspozíciókban vannak, többek között a parlamentben is.

villamos alóli kacaj 2013.02.22. 01:29:04

Unortodox dolog volt kinyitni a határokat.
Azóta a Balatonnak vége.
Ha megmarad volna, most közigazgatásilag lehetne a:
TREFFPUNKT járás a Balcsi.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.02.22. 08:02:51

Köszi, nagyon jó összefoglalás, kíváncsi vagyok a filmre.

Egy apró ellenvélemény: szerintem a bolgár tengerparton nyaralni nem volt rosszabb, mint a Balcsin. Inkább a földrajzi közelség játszhatott fontos szerepet abban, hogy sokan itt találkoztak. Bulgáriában is lehetett látni őket, csak lényegesen kisebb számban.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.02.22. 08:04:05

A fénykép nagyon jó, csillagos ötös, minden benne van

Crass 2013.02.22. 10:12:11

Nos igen, a fényképben benne van a két rendszer között fennálló különbség, és még sokkal több is. A magyar belügyi szervek javára írható az, hogy - állítólag -amikor a Ferihegyi reptéren a többi utas számára is látható módon a Stasi ügynökei ütlegelték a határon elfogott embereket (gyakran családokat) akkor ezek az atrocitások ellen interveniáltak. Ez már valószínüleg zavarta a külföld elött felépített gulyáskommunizmus képét, és a cukormáz alól kitüremkedö sztalinista megnyilvánulások megzavarták volna az elvtársak amúgy zökkenömentes átlényegülését demokratikus baloldali üzletemberekké. Annál jellemzöbb a régi reflexek megmaradása ennél a kasztnál v.ö. 2006. Hiába kutyából nem lesz szalonna, karrierista kommunistából pedig nem lesz sem hazafi, sem tisztességes ember....

TheRminator 2013.02.22. 10:14:39

Magát a filmet hol lehet megnézni?

TheRminator 2013.02.22. 10:15:13

Mármint a jelzett hely kivételével?

nevem van 2013.02.22. 11:25:44

@villamos alóli kacaj: ugye csak viccelsz?
Egy apró tévedés a cikkben: Ausztria a szerző emlékezetében "nyugatbarát, bár semleges". Valójában a nyugati világ része, sőt előretolt országa volt nyugati szomszédunk. Akárcsak Svájc, Svédország, vagy éppen Argentína.

Ronald 2013.02.22. 11:30:22

@Fue: "szerintem a bolgár tengerparton nyaralni nem volt rosszabb, mint a Balcsin."

Miért kellett volna az akkori, sztalinista Bulgáriába menniük a német atyafiaknak?

A Tito-féle Jugoszlávia tárt karokkal várt minden németet (főleg az NSzK-sokat.)
.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.02.22. 11:38:41

@Ronald: Az NDK-sok akkoriban utazhattak Jugóba?

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.02.22. 12:49:18

De tényleg, hol lehet megnézni? A YouTube-on csak egy 10 perces zanza (Demjén Rózsi nagyon ütős), a honlapon semmire nem lehet kattintani.

Ronald 2013.02.22. 14:13:42

@Fue:
Igazad van, azt hiszem korlátozva (értsd: tiltva) volt az NDK-sok, Jugóba-utazgatása.
Romániából se volt szabad odamenni.
Bár, az akkori Romániából sehova sem volt szabad menni.
.

villamos alóli kacaj 2013.02.22. 14:50:43

@nevem van:
Nem.
Nem szeretem a hülye vicceket.

nevem van 2013.02.22. 16:08:31

@villamos alóli kacaj: még a hülye vicc is jobb mint a hülyeség komolyan. Szerintem.
Amúgy képzeld el, milyen lenne, ha nem lehetne utazni. Pl. fél millióval több munkanélküli lenne most.
Nagyszerű érzés elautózni úgy Spanyolországba, én megtettem, hogy legfeljebb csak az autópálya-matrica megléte érdekli a "közegeket."

villamos alóli kacaj 2013.02.22. 17:17:11

@nevem van:
Humorérzéked= 0!
Nagytudású: ahhoz, hogy most utazhassál semmi köze nem volt annak, hogy az NDK itt lévő állampolgárait kiengedték a nyugati határunkon!
"Annak idején" is tudtam utazni, csak jól kellett sportolni és olyan piacképes tudást kellett szerezni, hogy utazhass.
Ha a rendszerváltásra gondolsz és abból csak "az autópálya-matrica megléte érdekli a "közegeket" a lényeg neked, akkor nem sok értelme volt a változásnak!

nevem van 2013.02.22. 18:19:18

@villamos alóli kacaj: Nézd, én sem cikizlek téged, sem a nicked kapcsán, sem azért, mert ostobaságokat irkálsz, úgyhogy felesleges a humorérzékemet értékelned.
Ráadásul több módon is összefügg a keletnácik kiengedése, és az hogy mi akkor már szabadon utazhattunk. Például, ha szabad az utazás, nincs értelme a korábbi, "határvédelmi" szigornak stb.
Az előző kádárista átkosban én is tudtam utazni, sőt küldtek többször, időnként sokszor "kiküldetésbe". Nem magam miatt örülök a mai nagyobb szabadságnak. Hanem azok miatt, akik anno nem tudtak utazni.
'Ha a rendszerváltásra gondolsz és abból csak "az autópálya-matrica megléte érdekli a "közegeket" a lényeg neked, akkor nem sok értelme volt a változásnak'
Te nem vagy tisztában az érvelés és a logika elemi szabályaival. Mondtam egy egyszerű példát, (hogy te is megértsd). De azt nem mondtam, hogy "ezért és csak ezért" érte meg.

Európa Pont 2013.02.22. 18:24:58

@TheRminator: A filmet az Európa Pont csak egyszer vetítette, most csütörtökön, szokásos havi filmklubjában. Az esetleges további vetítések miatt érdemes figyelni a film port.hu-s oldalát, ahol az összes további televíziós, mozis vetítés megjelenik: www.port.hu/nemetegyseg_@_balatonnal_-_mezfold/pls/w/films.film_page?i_film_id=126995
süti beállítások módosítása