Kalaka.jpgDecember 10-én ünnepeljük az emberi jogok világnapját, és ez az a hónap, amikor az Európai Unió képviselői átveszik az idén a közösségnek ítélt Nobel-békedíjat, az Európai Parlament pedig kiosztja idei Szaharov-díját. E havi programunk is ezekhez az eseményekhez kapcsolódik: a Nobel-békedíj átadása kapcsán a magyarországi és európai menekülthelyzetről beszélgetünk szakértő vendégeinkkel. Emellett foglalkozunk a 2011-ben Szaharov-díjas arab tavasszal és az azt követő jelenlegi helyzettel, illetve a fogyatékkal élők jogaival. Az idei szezont a közelgő ünnepekre készülve egy igazi európai karácsonyi estével és a Kaláka koncertjével zárjuk.

December 6-i filmklubunkban a Neve: Sabine című francia dokumentumfilmet nézhetitek meg, amely az autizmust mutatja be különleges módon. A film készítője Sandrine Bonnaire elismert francia színésznő, aki saját és családja személyes történetét meséli el, bemutatva autista húga, Sabine életét.

December 10-én, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) közösen szervezett programunkon az emberi jogok világnapjáról emlékezünk meg, illetve egy rövid ünnepség keretében Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, valamint Tove Skarstein norvég nagykövet közreműködésével köszöntjük a Nobel-békedíjas Európai Uniót. Az est során egy kerekasztal-beszélgetés keretében értékeljük vendégeinkkel a magyarországi menekültügyben idén elért eredményeket, és olyan fiatal bevándorlókkal is megismerkedhettek, akik a Media4us projekt keretében tudósítanak saját életükről. Az est során közösen megnézzük vendégeinkkel a díj átadását, majd Agota Krystof Trilógia című könyvéből, valamint a Goethe Intézet Mi és Európa projektjére készült művekből (Tóth Krisztina és Nora Bossong esszéit) is meghallhatjátok. Az estet a kubai zenét játszó Elsa Valle és Rumba Caliente trió koncertje zárja. Reméljük, sokan ünnepeltek velünk!

December 14-i programunk egy másik elismeréshez, az Európai Parlament Szaharov-díjához kapcsolódik, amelyet minden évben olyan kivételes személyiségeknek vagy szervezeteknek ítélnek, akik az intolerancia, a fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak valamilyen formában. 2011-ben az EP a Szaharov-díjat az arab tavasz öt kiemelkedő személyiségének ítélte oda, akik fontos szerepet játszottak az arab világban megindult történelmi változásokban, a szabadságért, demokráciáért és az elnyomó rendszerek megdöntéséért folytatott harcban. Programunkban Wael Abbas egyiptomi blogger és emberi jogi aktivista segítségével elemezzük az arab tavasz során és azóta történteket. (Az idei díjat december 12-én adják át Strasbourgban, a díjazottak iráni emberi jogi aktivisták: Nasrin Sotoudeh jogász és Jafar Panahi filmrendező.)

Az Egy csésze Európa sorozatunk következő alkalmával, december 12-én ismét egy izgalmas ország, Ciprus megismerésére invitálunk benneteket – ezúttal a szigetország tájait, finomságait mutatjuk be, az est díszvendége Vassos Chamberlen, a Ciprusi Köztársaság nagykövete. A dán smørrebrød után most a ciprusi „meze” kerül terítékre, amelyet az est során meg is kóstolhattok. :-)

Szinte hihetetlen, de most decemberben lesz tíz éve már, hogy Magyarország lezárta a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, amelynek eredményeképp 2004-ben beléphetett az Európai Unióba. December 13-án egy kerekasztal-beszélgetés és Hargita Árpádné most megjelenő „Vissza Európába - rögös úton / Egy közreműködő szemével” című könyvének bemutatója keretében erre emlékezünk. Az est során vendégünk lesz Martonyi János külügyminiszter, Kovács László volt külügyminiszter, korábbi uniós biztos, valamint a szerző, Hargita Árpádné, a kevés szakember egyike, akik az elejétől végéig részt vettek a tárgyalási folyamatban.

Decemberben az évad zárásaként egy igazi karácsony-váró koncertre is hívunk mindenkit 14-én, amelyen a kicsik és nagyok által is kedvelt Kaláka együttes zenél nekünk. Az estén a dán, görög és lengyel karácsonyi szokásokat is felelevenítjük – ezzel kívánunk minden kedves vendégünknek nagyon szép ünnepet! :-)

Az Európa Pont valamennyi programja ingyenes, a decemberi programok részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

0 Vissza

job_pexels.jpegAz EU tanácsadással segíti azokat, akik külföldön keresnek munkát. Mai posztunk bemutatja, hogy az EURES-hálózat segítségével hogyan találhattok állást – az Európai Unió mellett akár Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban.

Számtalan lehetősége van azoknak, akik ki szeretnék használni, hogy Magyarország és a többi 26 ország közötti határok megszűntek, és fokozatosan eltűnik minden adminisztratív és jogi akadály is. A szabályozásokban tapasztalható különbségek vagy nyelvi nehézségek miatt ugyanakkor továbbra sincs egyszerű dolga annak, aki egy másik uniós tagállamban szeretne tanulni, dolgozni vagy vállalkozni. E nehézségek áthidalását az EU tanácsadó hálózatok létrehozásával segíti, amelyek közül a külföldi gyakorlatszerzés, a belső piaci vitarendezés és a kutatói ösztöndíjak terén tevékenykedő szervezeteket már korábban bemutattuk, ma a munkavállalást segítő EURES kerül sorra.

Az EU egyik legnagyobb vívmánya, hogy mára szabadon vállalhatunk munkát bármely tagállamban. A legfrissebb adatok szerint ugyanakkor csak kevesen élnek ezzel a lehetőséggel: mindössze 3 százalék a más tagállamban élő uniós polgárok aránya. Európában ma 25 millióan keresnek állást, akik jelentősen javíthatnának elhelyezkedési esélyeiken, ha más tagállamokban is készek lennének munkát vállalni, hiszen Európában folyamatosan emelkedik a betöltetlen álláshelyek száma.

A meghirdetett állások felkutatásától az adott országban való letelepedésig

Miben tud nektek segíteni az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES)? Az EURES működteti az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálját, amelynek naprakész adatbázisában huszonhét EU-tagország, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc aktuális állásajánlatai között lehet böngészni, foglalkoztatási ágazatokra lebontva. A honlapon részletes információ olvasatható a fenti országok élet- és munkakörülményeiről. Megtudhatjuk, milyen munkaszerződésekkel találkozhatunk Ausztriában, de segítséget adnak a németországi lakáskereséshez is.

A honlap mellett az álláskeresőket speciális képzésben részesített EURES-tanácsadók segítik, akik gyakorlati tanácsokkal tudnak szolgálni az álláskereséssel és a külföldön való letelepedéssel kapcsolatban. Magyarországon szinte mindegyik megyei munkaügyi központban, illetve a Nemzeti Munkaügyi Hivatal fővárosi kirendeltségén dolgozik EURES-tanácsadó.

Az EURES-t létrehozó Európai Bizottság egyébként éppen a napokban döntött a portál további fejlesztéséről. A jövőben a honlap nagyobb hangsúlyt fektetne a fiatalokra, és ennek részeként például gyakornoki lehetőségekkel is kibővítenék az adatbázist. További változás, hogy a jövőben több magán-munkaerőközvetítő céggel alakítanak ki együttműködést, amellyel az adatbázisban elérhető állásajánlatok száma akár meg is kétszereződhet.

Jó böngészést! :-)

0 Vissza
süti beállítások módosítása