Európa Pont | 2011.02.07. 12:41

facebook.eu

Bár a kocka csak tavaly decemberben fordult, az iWiW azóta is egyre rosszabbul teljesít a Facebookkal összehasonlítva. Az amerikai közösségi oldal úgy ahogy van letarolta Európát. Nem mondhatnánk, hogy eurofil keblünk dagad a hír hallatán, de azért elmeséljük, hogy van még legalább két ország, ahol csapataink harcban állnak. Nem, Magyarország nem tartozik ide.

A Draugiem lett, látott, győzött

Réges-régen egy messzi-messzi baltikumi államban, a lett alföldön elindult a Draugiem.lv, pontosan akkor, amikor a Facebook is elstartolt a nagy amerikai síkságon. A közösségi oldal rövid időn belül, egy év alatt az ország első számú közösségi oldala és az ország leglátogatottabb weboldala lett. Sokkal rövidebb idő alatt sikerült egyeduralkodóvá válnia, mint az iWiW-nek Magyarországon, és sokkal kevesebb dologban késett el: ugyanúgy megtalálhatóak rajta a Facebook által is nyújtott szolgáltatások, sok esetben fejlettebb és felhasználóbarátabb formában. A Draugiem felismerte, hogy fontos az is, kik és miért regisztrálnak az oldalra. A lett miniszterelnöknek már akkor saját profilja volt a Draugiemen, amikor George W. Bush még az egér használatát gyakorolta az Ovális Irodában. Érdekesség, hogy a magyar Barátikör.com a Draugiem hazai “leányvállalata”.



Hup Holland Hup!

Míg a Draugiem a lett közélet és popkultúra központja, a holland Hyves okosan olyan ingyenes szolgáltatásokat integrált az oldalba, melyek a Facebook-on sem találhatóak meg, vagy csak az utóbbi időben lettek elérhetők. Ilyen az apróhirdetési oldal, ahol nem csak megszabadulhatunk a leszokásunk után feleslegessé vált százhuszas cigipapírokról felesleges tulipánhagymáinktól, hanem rögtön ki is fizethetjük őket, online, egyetlen kattintással. A Hyves sokak szerint technikailag az egyik legfejlettebb közösségi oldal, ráadásul ugyanúgy a holland popkultúra része, mint a Facebook az Egyesült Államokban. Az új holland helyesírási szótárban a hyven hivatalosan is elfogadott igévé vált.

Ti jobban szeretnétek egy jó magyar közösségi oldalt, vagy megfelel a Facebook is?

1 Vissza
Címkék: bulvár
süti beállítások módosítása