Európa Pont | 2011.07.31. 23:35

Dwa bratanki

Bár az uniós intézményekben kitört a nyári szünet, mi azért posztolunk, méghozzá a lengyel barátainkról szóló sorozat utolsó részét. Van olyan, aki a címben szereplő félmondatot nem tudja folytatni? Ugye, hogy nincs!

Sőt! A lengyelek még messzebre mennek: Polak, Węgier, dwa bratanki (Lengyel-magyar, két testvér), azaz egyenesen rokoni kapcsolatként aposztrofálják az évezredes viszonyt. ĺgy vagy úgy, vitathatatlan a két nép vonzalma. De miért?

Egy nap:
Március 23-a hivatalosan is a lengyel-magyar barátság napja, amelyről kölcsönös országgyűlési határozat is született. Az ünnepnap apropójából 2006. március 24-én avatta fel Sólyom László és Lech Kaczynski Győrben a lengyel-magyar barátság első köztéri emlékművét. A szobor két egymásba fonódó tölgyfát ábrázol, amelyek természetesen a két nemzet szimbólumai.

Négy dinasztia:
A lengyel-magyar dinasztikus kapcsolatok az Árpádok, Piastok, Anjouk és a Jagellók idejéhez kötődnek. Szinte minden generációban akadt olyan uralkodó vagy uralkodónő, aki a másik nemzetből választott párt, mintegy vérfrissítésként.

Egy védőszent:
Lengyelország védőszentje, Szent Hedvig, Nagy Lajos magyar király és Kotromanić Erzsébet kisebbik lánya. A magyar trónt Máriának, a lengyelt pedig Hedvignek szánták, akit eredetileg Habsburg Vilmossal jegyezték el. Mivel azonban az öntörvényű lengyelek nem akarták Habsburg Vilmost királyukként, elűzték, Hedvig pedig elfogadta a frissen kikeresztelkedett pogány litván, Jagelló Ulászló házassági ajánlatát (egyben ez a Jagelló-dinasztia megalapításának pillanata is).

Egy baráti gesztus:
1939. szeptember 1-jén Németország megtámadta Lengyelországot, így a lengyel katonák és a lakosság egy része a szomszédos országokba, köztük Magyarországra menekült. Tízezrével érkeztek a lengyelek, akiknek a magyar kormány meg is szervezte a jogvédelmet és az ellátást.

3000 liter vér:
1956 nem csak a magyarok, de a lengyelek történelmi éve is. A lengyel testvérek szinte azonnal a magyar ’56-os forradalom ügye mellé álltak, hiszen azon a nyáron ők is ugyanabban a cipőben jártak. Az elmondások szerint közel háromezer liter lengyel vér érkezett azokban a napokban Budapestre.

Egy mutáció:
Egy kutatás szerint akár még genetikailag is alátámasztható, hogy a magyarok és lengyeleknek vérrokonok, bár ezt tudományos körökben aligha fogadná osztatlan egyetértés. Egy vizsgálat szerint a lengyelek és a magyarok génállományában fordul elő Európában leggyakrabban az Y kromoszómán található R1a1 mutáció. A kissé délibábos fejtegetés szerint a két nép kb. 10 000 évvel ezelőtt élt közös őstől származik.

Két csatlakozás:
Nem lehet véletlen, hogy a két ország egyszerre lett a NATO-nak és az Európai Uniónak is a tagja. Az előbbihez még 1999-ben, az utóbbihoz 2004-ben csatlakoztak a nemzetek kéz a kézben. Ráadásul most is egy éven belül lettünk soros elnökök az Unióban.



Egy busz:
Kissé rendhagyó módon hirdette egy Báthory Expresszként elnevezett „kultúrbusz” a lengyel-magyar összetartozást. A kisbusz mindkét országon végiggurult, és minden megállóhelyen, két napon keresztül gyűjtötte a helyiek által őrzött emlékeket.

Egy tucat emléktábla:
Nem keltenek ugyan nagy feltűnést, de néhány pesti épület fala is a barátság hirdetőtáblájaként szolgál. A Szent István-bazilikában található II. János Pál pápa látogatásának emléktáblája, az Egyetemi Templomban látható a lengyelországi Częstochowai Madonna másolata, a Zeneakadémia egy szalonjában Liszt mellett Chopin-plakett csüng, az Opera épületében pedig Moniuszko lengyel zeneszerző szobra áll.

0 Vissza
Címkék: lengyelország
süti beállítások módosítása