Fókuszban a szegénység és a társadalmi kirekesztés

 

Október 3-31.
Guruló Emlékmű

Mindannyian tartozunk valahová. Ha pusztán hovatartozása miatt bárkit érhet támadás, akkor valamely csoport ellen elkövetett atrocitás a te létbiztonságodat is fenyegeti! Mit tehetsz azért, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő? Emlékezz! Tekerd meg a Guruló emlékművet a Magyarországon 2008-2009 folyamán, roma származásuk miatt meggyilkolt honfitársaink emlékére, és a békés együttélés érdekében! 



Október 7. szerda, 19:00
Hét Krajcár Est

Snétberger Tehetségkutató Központ, Parno Graszt koncert, közben a Szegénység Arcai filmfesztivál rövidfilmjei
 
Az est első felében a Snétberger Ferenc, roma származású, Liszt-díjas gitárművész szakmai irányítása mellett működő Snétberger Tehetséggondozó Központ tart bemutatót, a központ diákjai lépnek fel. A Központban a fiatal, hátrányos helyzetű roma zenei tehetségeket világszínvonalú képzés és mentorálás révén segítik hozzá zenei karrierjük elindításához. A zenélésbe, a közös alkotásba bárki bekapcsolódhat a közönség soraiból, aki tehetséget érez magában.
 
Ezt követően Parno Graszt koncert. A magyarországi cigány muzsikát legautentikusabb módon játszó Parno Graszt együttes 1987-ben alakult a szabolcsi Paszab községben. Az együttes zenészei és énekesei több generációt képviselnek, legfiatalabb tagja tízéves, amíg a legidősebb hetvenhét.
 
A programok között a Szegénység Arcai filmfesztivál díjnyertes rövidfilmjeit vetítjük.


Október 12. szerda
"Az emlékezés színes álmai" - Kortárs roma festőnők kiállítása

A kiállítást megnyitja Szuhay Péter, a Néprajzi Múzeum munkatársa. Vendégek: Fátyol Tivadar hegedűművész, Jónás Tamás kortárs költő. Kőszegi Edit filmrendező és Szuhay Péter beszélget a kortárs képzőművészet kérdéseiről két meghívott művésszel, Bada Mártával és Bogdán János ’Amigó’-val. Vetítés Kőszegi Edit filmjeiből.


Október 14. péntek 20:00
Hajléktaland

Hajléktaland, az ország, ahová senki sem vágyik, de lakóival mégis nap mint nap találkozunk. Legtöbbünkben azonnal határozott kép alakul ki róluk, szánalmat vagy ellenszenvet ébresztenek bennünk, esetleg egyszerűen csak kellemetlennek találjuk a szituációt. Az érzelmek könnyen jönnek, de a tények ismeretén alapuló mérlegelés ennél talán több, mivel érdeklődést feltételez. A HajléktaLand című könyv és a hozzá kapcsolódó összművészeti előadás, illetve a róla szóló dokumentumfilm éppen erre a mindannyiunkban ott rejlő jó szándékú kíváncsiságra épít. A megismerésben kíván segíteni, de oly módon, hogy elkerülje az – élet más területein ránk oly jellemző – végleteket, az érzelmektől túlfűtött kinyilatkoztatásokat vagy az unalmas statisztikai adathalmazokat.


Október 25. 19:00
Lumière Filmklub: Die Fremde, Csicska – vendég: Till Attila
 
Az idegen (Die Fremde, 2010, 119 perc, rendező: Feo Aladag)
A huszonöt éves Umay kisfiával együtt megszökik férjétől, akivel Isztambulban boldogtalan házasságban élt. Vissza szeretne költözni Berlinben élő szüleihez, hogy aztán önálló életet kezdhessen. Tudja, hogy szülei és testvérei nem helyeslik a döntését, de abban bízik, hogy szeretetük erősebb, mint a társadalmi kényszerek. Ám hamarosan rá kell ébrednie, hogy a család nem szakíthat teljesen a hagyományokkal.
 
A 2010-es berlini filmfesztivál versenyprogramjában bemutatott film elnyerte az Európai Parlament Lux-díját, emellett a legjobb színésznő és a legígéretesebb új tehetség kategóriájában Európa Filmdíjra jelölték.
 
Csicska (2011, 20 perc, rendező: Till Attila)
Balogh István egy nem túl gazdag farmer, aki teljes irányítás alatt tartja feleségét, családját és egy szolgáját. Mindent megtesz, hogy megőrizze a szigorú hagyományok által kialakított családi képet. A szereplők közeli, de szokatlan kapcsolataik révén szembesülnek tragikus sorsukkal. A modern rabszolgaságot bemutató filmet cikkek, híradások ihlették, valamint olyan emberek emlékei, akik hasonló helyzeteket éltek túl.


Október 26. szerda 10.00-16.00
Workshop a rasszizmus ellen

A gazdasági válság egyik aggasztó jelensége a szélsőjobboldali radikalizmus térnyerése szerte Európában és így hazánkban is. Ezek a csoportok a társadalom különböző rétegei közötti feszültség szításában érdekeltek, etnikai konfliktusokat gerjesztő akcióikból könnyűszerrel hajtanak politikai hasznot. A rendteremtésnek álcázott rasszizmus borzasztó romboló hatású, vesztesei pedig nem csak az elsődleges célponttá váló romák, bevándorlók vagy éppen melegek, hanem közvetve az egész nemzet. Az ellentétek kiélezése politikai, gazdasági bizonytalanságot eredményez és megoldások helyett a problémák ideiglenes elfedése hosszútávon tovább ront az amúgy is bonyolult helyzeten.
 
A nemzetközi szakértői műhelyfoglalkozás célja a Közép-Európában létező szélsőjobboldali radikalizmus bemutatása, illetve megismertetni a rájuk adható válaszokat és jó gyakorlatokat. A program munkanyelve az angol, a részvétel regisztrációhoz kötött. 
További információ, regisztráció: www.szubjektiv.org

Október 27. csütörtök 18.00
Európa Jövője: Hogyan jönnek létre az új munkahelyek?

Milyen munkahely-teremtési stratégiák lehetnek eredményesek ebben az évtizedben az Európai Unió tagállamaiban? Andor László, közgazdász, az Európai Bizottság Foglalkoztatásért, Szociális Ügyekért és Társadalmi Befogadásért felelős biztosa beszélget Mellár Tamás egyetemi tanárral, az MTA doktorával, a Központi Statisztikai hivatal korábbi elnökével.

Moderátor: Martin József Péter, gazdasági újságíró.

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr83268421

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Felszabadult szexualitás? 2011.10.07. 01:40:49

Általános vélekedés szerint az ún. szexuális forradalom óta szex terén roppant nyitottak vagyunk. Annyira, hogy már-már túlzás -teszik hozzá sokan-. Igen? Akkor tessék nekem hétköznapi, használható szavakat ír...

Trackback: Melegként, párban 2011.10.07. 01:40:14

Szűcs Balázs Légy az otthonom című  könyvének bemutatóján került szóba a téma, vajon mennyire és miben különböznek a meleg párkapcsolatok a heterókétól. Innen ihletet kapva jutottam el arra...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása