December 24-én reggel apu belefaragja a fát a talpba, délelőtt karácsonyfává díszítjük a fenyőt, kora este gyertyagyújtás, ajándékozás, majd vacsora, lehetőleg hal. Opcionálisan éjféli mise. Másnap aztán megkezdődik a Nagy Rokonlátogatás, egymás karácsonyfájának szakértő szemrevételezésével, ismét csak ajándékozással, és persze bejglivel. Itt nálunk a legtöbben így töltik a Karácsonyt. Más országokban azonban egészen furcsa szokásokat találunk.

 


Kevésbé különleges, viszont nagyon is francia a le revellion, a nagy éjjeli karácsonyi vacsora. A trakta csak az éjféli mise után kezdődik, ráadásul sokszor nem is otthon, hanem étteremben. Hiába, a franciák tudnak élni.


Elég nagy riadalmat okozna a pincérek körében a consoada, ez az egyszerre kedves és rémisztő portugál szokás. A szép elnevezés a karácsonyi reggelit takarja, ahol általában több terítéket tesznek az asztalra, mint ahányan ténylegesen esznek. A hagyomány szerint az üres székekre ilyenkor a holtak lelkei ülnek, hogy együtt ünnepeljék a Karácsonyt az élőkkel.


A cosoada a mai napig élő hagyomány, nem úgy, mint a szlovákok loksadobálása, ami viszont annyira vicces, hogy érdemes megemlékezni róla. A loksa vagy bobalky tulajdonképpen a mi mákos gubánknak felel meg. Kelet-Szlovákia és Nyugat-Ukrajna falusi házaiban a családfő a karácsonyi vacsora előtt kivett egy kanál loksát az edényből, és teljes erőből hozzávágta a plafonhoz. A népi bölcsesség szerint minél több tapadt meg a gubából, annál bőségesebb lett a jövő évi termés.


A loksa és a consoada még megjegyezhető, az igazi zavar akkor kezdődik, ha megpróbálunk rendet tenni a Szent Milkós - Mikulás - Télapó legendakörben. A belgáknak például két mesebeli alakjuk is van: St. Nicholas és Pere Noel, vagyis Karácsony Apó. A mese szerint Pere Noel súgja meg St. Nicholasnak, hogy melyik gyerek volt jó, és melyik gyerek annyira rossz, hogy ajándékot sem kaphat. Az olasz télanyó, a la Befana viszont vízkeresztkor, január 6-án érkezik a kéményen keresztül a gyerekekhez. Nem épp nőies elfoglaltság.


De ha már januárnál tartunk: nem is kell messzire menni Magyarországról, hogy szellős bevásárlóközpontokat és nyugodtan dolgozgató embereket lássunk. Az ortodox keresztény országokban ugyanis kevesen ünneplik decemberben a Karácsonyt, ott a vásárlási roham még csak most kezdődik. Ha valakinek már nagyon elege van, tudunk néhány szuper és üres belgrádi plázát! :)

6 Vissza

Télen, különösen január első felében a kulturális hév alább hagy. Normális esetben. Mi azonban úgy döntöttünk, hogy a január 8-i hétvégén tapra állítjuk Magyarország kollektív bejglimérgezéstől téli kómába süllyedt t. lakosságát, és két napos heppeninggel megnyitjuk az Európa Pontot a Millenárison.

 

Reggel 10-től a Fogadó alsó szintjén rengeteg programmal, workshopokkal, személyes konzultációval, beszélgetésekkel várunk benneteket. Megtudhatjátok, mit kell tennetek, ha külföldön tanulnátok, ízelítőt kaptok az ösztöndíjasok életéből, tesztelhetitek a nyelvtudásotokat, és praktikus tanácsokkal szolgálunk azzal kapcsolatban is, hogyan legyen belőletek brüsszeli eurokrata. A nyelvi koktélbárban több nyelven játszhattok, beszélgethettek a Magyarországon élő külföldiekkel, akik az Európai Unió szinte minden tagállamából érkeztek. Összefoglalva, ha valaki azt tervezi, hogy jövő januárban ösztöndíjjal Barcelonába menekül a kárpát-medencei jégkorszak elől, szombat reggel 10 és délután 3 között a Millenáris Fogadóban a helye.

 

A környezetvédelem semmilyen európai rendezvényről nem hiányozhat, nem azért, mert ez a hobbink, hanem mert ezen múlik a jövőnk. Először úgy gondoltunk, remek ötlet lesz biológus és fizikus professzorokat felkérni, hogy tartsanak előadást, de a vizsgaidőszakra való tekintettel sajnos be kell érnetek jó fej dizájnerekkel, akikkel kartonpapír kanapét hajtogathattok, vagy elkészíthetitek a szilveszteri bulira az év legsikkesebb recycling táskáját. Ha gyerekkel érkeztek, délelőtt a Fogadó Padlást és az Európa Pontot ajánljuk rajzfilm-vetítésekkel, mesejátékkal, játszóházzal, arcfestéssel, angol és francia nyelvű, valamint drámafoglalkozásokkal. A Padláson a Misztrál együttes koncertje gondoskodik a meleg légkörről, de aki inkább a telet élvezné, azt a parkban várjuk hóember-építő versennyel, akadálypályával és fair-trade mezővel!

 

 

Fél öttől beindul a zenei úthenger: Nyeső Mari a kisebbeket viszi táncba, utána slam poetry versennyel melegítünk Palya Beára és a Rotfrontra. Éjféltől jön Palotai, Balkán set-jétől szerintünk a hó is megolvad a Fogadó körül. Hazai pályán, az Európa Pontban szombaton este 6-kor tartjuk az első koncertet.

 

 

A Magashegyi Underground zártkörű unplugged bulija az egyetlen program, amihez jegyre lesz szükséged, meg egy kis szerencsére. Ha jegyet szeretnél nyerni, lájkold az Európa Pontot a Facebookon és kívánj kellemes ünnepeket az üzenőfalon az Európai Unió bármely hivatalos nyelvén!

0 Vissza

Hogy micsoda az Európa Pont? Ó, igazán senki sem ismeri, mert hol ilyen, hol olyan! Bámulatosan tudja változtatni az alakját! Ha akarja olyan, mint egy információs központ, vagy kultúrintézet, vagy kávézó, vagy könyvtár, vagy játszóház, vagy komoly konferencia helyszín, vagy vitacsatatér.

Most leginkább egy barátságos helyre hasonlít, amelyik már nagyon várja, hogy megnyíljon az újév utáni szombaton, és megteljen élettel. Lehet benne majd újságot olvasgatni, WIFIzni, találkozni, barátkozni, megtudni, hogyan lehet és milyen más országban tanulni, dolgozni, élni, lehet majd koncerteket hallgatni, mozizni, európai gondolkodókkal, személyiségekkel beszélgetni. És személyesen feltenni az összes kérdésedet Európáról, az Európai Unióról, amit eddig nem mertél vagy nem tudtál megkérdezni. Egy európai hely, ami pont a Tied! Folytatása következik.

0 Vissza
Címkék: európa pont
süti beállítások módosítása